Sökning: "berikade livsmedel"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden berikade livsmedel.

  1. 1. γ-aminobutyric acid Rich Foods : methods for production and the effects of intake

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Agnes Sjöblom; [2021]
    Nyckelord :gamma-aminobutyric acid; GABA; GABA tea; fermentation; functional food; probiotics; lactic acid bacteria;

    Sammanfattning : The current widespread interest in healthy lifestyle creates a demand for functional foods. New nutritious food products and supplements are launched on the market and products enriched with γ-aminobutyric acid (GABA) constitutes some of them. γ-aminobutyric acid is a widely present amino acid in plants, animals, fungi and microorganisms. LÄS MER

  2. 2. KONSUMTION AV OCH INSTÄLLNING TILL PROTEINRIKA LIVSMEDEL : En enkätstudie på unga fysiskt aktiva personer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sophia Enjebo; Julia Elfving; [2020]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund Marknaden för proteinberikade produkter och proteintillskott har ökat kraftigt under de senaste åren, samtidigt som studier visar att vi får i oss tillräckligt med protein via kosten. Ett onödigt högt proteinintag kan påverka intaget av andra näringsämnen samtidigt som dessa berikade produkter är dyra. LÄS MER

  3. 3. Magra mejeriprodukter kan sänka systoliskt blodtryck, men förbättrar inte andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom – en jämförelse mot kolhydratrika livsmedel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Stina Ramne; Johanna Reims; [2016-06-15]
    Nyckelord :mejeriprodukter; mjölkprodukter; hjärtkärlsjukdom; hypertoni; blodtryck; blodfetter; lipoproteiner; RCT; crossover; dairy products; milk products; cardiovascular disease; hypertension; blood pressure; blood lipids; lipoproteins;

    Sammanfattning : Titel: Magra mejeriprodukter kan sänka systoliskt blodtryck, men förbättrar inte andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom – en jämförelse mot kolhydratrika livsmedel Författare: Stina Ramne och Johanna Reims Handledare: Anna Winkvist Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-05-25 Bakgrund Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Blodtryck och blodfetter är två betydelsefulla faktorer för hjärt- och kärlhälsa som kan påverkas av vår kost. LÄS MER

  4. 4. Omega-3 supplementering och prevention av prematur födsel - en systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Andrea Dahl Sturedahl; Emma Johansson; Klara Standley From; [2015-08-04]
    Nyckelord :omega-3; supplementation; prevention; preterm; delivery;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Omega-3 Supplementering och Prevention av Prematur Födsel - en systematisk översiktsartikel Författare: Andrea Dahl-Sturedahl, Emma Johansson, Klara Standley-From Handledare: Examinator: Linje: Typ av arbete: Datum: Anna Winkvist Mette Axelsen Dietistprogrammet, 180/240 hp Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp 2015-04-09 Bakgrund: Att födas för tidigt associeras med högre mortalitet och morbiditet och förtidsbörd är ett globalt problem. Det definieras som födsel innan 37 fullgångna graviditetsveckor. LÄS MER

  5. 5. Konsumenters acceptans och preferenser för chokladsockerkakor med olika matfetter : En sensorisk analys på effekten av smör respektive margarin i chokladsockerkaka

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emilia Frankén; Chika Holmström; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Margarin och smör är två kontroversiella livsmedel som stöts och blöts i diskussioner emellan människor, bl.a. i olika forum på internet. Ur näringssynpunkt skiljer sig produkterna åt, och generellt sett har smör en högre andel av mättat fett i jämförelse med margarin. LÄS MER