Sökning: "bioaktiva ämnen"
Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade orden bioaktiva ämnen.
1. Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. LÄS MER
2. Användning av vallväxter för parasitbekämpning hos betande får
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and ManagementSammanfattning : Mag- och tarmparasiter kan ge konsekvenser för både fårs och lamms hälsa samt för fårproducenternas ekonomi. Symptom som blodbrist, tillväxthämning samt plötsliga dödsfall kan uppstå hos djuren. Felaktig användning eller överanvändning av kemiska parasitbehandlingar har även lett till en ökande resistens hos parasiterna. LÄS MER
3. Organic waste streams in the wine industry
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Today, the annual global production of grapes surpasses seventy million tonnes. Of the grapes used toward winemaking, one fourth end up as pomace. In addition to pomace, vine pruning residues, stems and wastewater sludge contribute to the immense volumes of waste that for a long time has been considered as without value. LÄS MER
4. Haltbestämning av flavanoider i hantverksmässigt tillverkad choklad
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)Sammanfattning : Choklad erhålls från kakaobönan som är frukten på kakaoträdet (Theobroma cacao). För att skapa choklad bearbetas kakaobönan vilket påverkar halten av bioaktiva ämnen i produkten. Choklad innehåller flera typer av bioaktiva ämnen där kakaoflavanolerna epikatechin och katechin är de mest framträdande. LÄS MER
5. Using effect-based methods to evaluate the presence of bioactive compounds in food contact materials made of paper and cardboard
Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildningSammanfattning : Food contact materials are materials that are intended to come into contact with food, and we are exposed to different types of chemicals that exist in the packages on a daily basis. In this study, a battery of effect‑based in vitro cellular bioassays was used to evaluate the presence of bioactive compounds in commonly used food contact materials made of paper and cardboard, retrieved from the Swedish market. LÄS MER