Sökning: "bioaktiva ämnen"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade orden bioaktiva ämnen.

  1. 1. Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Linnéa Andersson; [2023]
    Nyckelord :Näringsinnehåll; miljö; komjölk; växtbaserade alternativ;

    Sammanfattning : Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. LÄS MER

  2. 2. Användning av vallväxter för parasitbekämpning hos betande får

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Towe Olsson; [2023]
    Nyckelord :käringtand; esparsett; vitklöver; cikoria; vallväxter; får; lamm; parasiter; tannin; seskviterpen laktoner; flavonoider;

    Sammanfattning : Mag- och tarmparasiter kan ge konsekvenser för både fårs och lamms hälsa samt för fårproducenternas ekonomi. Symptom som blodbrist, tillväxthämning samt plötsliga dödsfall kan uppstå hos djuren. Felaktig användning eller överanvändning av kemiska parasitbehandlingar har även lett till en ökande resistens hos parasiterna. LÄS MER

  3. 3. Organic waste streams in the wine industry

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Hanna Eriksson; [2022]
    Nyckelord :wine; waste; utilization; grapes; residue; pomace;

    Sammanfattning : Today, the annual global production of grapes surpasses seventy million tonnes. Of the grapes used toward winemaking, one fourth end up as pomace. In addition to pomace, vine pruning residues, stems and wastewater sludge contribute to the immense volumes of waste that for a long time has been considered as without value. LÄS MER

  4. 4. Haltbestämning av flavanoider i hantverksmässigt tillverkad choklad

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Patrik Petersson; [2021]
    Nyckelord :Hälsopåstående; kakao; flavonoider; kakaoflavanoler; coachning; High Performance Liquid Chromatography; HPLC;

    Sammanfattning : Choklad erhålls från kakaobönan som är frukten på kakaoträdet (Theobroma cacao). För att skapa choklad bearbetas kakaobönan vilket påverkar halten av bioaktiva ämnen i produkten. Choklad innehåller flera typer av bioaktiva ämnen där kakaoflavanolerna epikatechin och katechin är de mest framträdande. LÄS MER

  5. 5. Using effect-based methods to evaluate the presence of bioactive compounds in food contact materials made of paper and cardboard

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Mimmi Wänn; [2021]
    Nyckelord :Food toxicology; food contact materials; cell-based in vitro bioanalytical methods; cytotoxicity; reporter gene assay; bioactivity; bioassays; paper and cardboad;

    Sammanfattning : Food contact materials are materials that are intended to come into contact with food, and we are exposed to different types of chemicals that exist in the packages on a daily basis. In this study, a battery of effect‑based in vitro cellular bioassays was used to evaluate the presence of bioactive compounds in commonly used food contact materials made of paper and cardboard, retrieved from the Swedish market. LÄS MER