Sökning: "biprodukt"
Visar resultat 1 - 5 av 105 uppsatser innehållade ordet biprodukt.
1. Sten som material i skolslöjden : - utforskande av lämpliga hantverkstekniker i sten
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Konstfack/IBIS - Institutionen för bild- och slöjdpedagogikSammanfattning : Slöjdens kursplaner i grundskolan fastställer att det ska användas andra material förutom textil, trä- och metall, men förhållandevis få lärare väljer sten som ett alternativt material. Därför är studiens frågeställning: Vilka stenarter, verktyg och hantverkstekniker är lämpliga att arbeta med i relation till skolslöjden? Vilka uppfattningar finns det om sten som slöjdmaterial i skolslöjden? Denna empiriska studie består av två delar: intervjuer och undersökning av olika stenarter, lämpliga verktyg och hantverkstekniker att använda med respektive sten. LÄS MER
2. Investigation of flux dependence on viscosity in ultrafiltration
Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)Sammanfattning : This project aims to compare the effect of viscosity on flux for high viscosity liquids. The performance of two different viscous solutions was studied in a plate-and-frame membrane module. LÄS MER
3. Characterization of potato protein and its calcium binding capacity
Master-uppsats, Lunds universitet/Beräkningskemi; Lunds universitet/Tillämpad biokemiSammanfattning : Calcium is essential for the human body as it has functions in the nervous system, bones and formation of teeth. Deficiency in this important nutrient can be detrimental to health and cause life-long issues. Calcium can be found in various foods, like dairy products, but certain plant-based alternatives to milk needs to be fortified with calcium. LÄS MER
4. Utvärdering av artificiell syresättning i syrefria bottenvatten och modellering av fjärden Slätbaken
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaperSammanfattning : Östersjön är idag det system med störst utbredning av syrefattiga eller syrefria bottnar i hela världen. Problemet har uppstått som följd av den massiva näringsbelastning från de kringliggande länderna som pågått sedan industrialiseringen intensifierades på 1900-talet. LÄS MER
5. Drav som ingrediens i framtidens bröd
Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknikSammanfattning : Drav är en biprodukt från ölbryggning som årligen produceras i stora volymer och som huvudsakligen består av skalrester från olika sädesslag. Att berika bröd med drav skulle potentiellt kunna öka möjligheterna att använda olika näringspåståenden vid profilering av brödprodukter, såsom högt fiberinnehåll och proteinkälla. LÄS MER