Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 19 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. En kvantitativ analys av matkassemåltiders näringsinnehål

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Rebecka Andersson; Freja Karlsson; Stina Thulin; [2022-06-28]
    Nyckelord :blandkost; lakto-ovo-vegetarisk kost; makronutrienter; matkassar; mikronutrienter; näring;

    Sammanfattning : Antalet vegetarianer ökar i Sverige vilket bidrar till en ökad risk för brister av vissa näringsämnen. I resten av befolkningen finns det andra risker och våra matvanor når inte upp till de rekommendationer som finns. LÄS MER

  2. 2. Hur ser matkonsumtionen ut för barn i åldrarna 6-8 år i skolan och på fritidsverksamheten? : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sandra Mellgren; Emma Holmborn; [2022]
    Nyckelord :mat; skola; matkonsumtion; barn; 6-8 år; enkät; fritidsverksamhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Resultatet från Riksmaten – Barn 2003 konstaterade att barn i Sverige äter för mycket mättat fett, samt söta och salta livsmedel. Skolan är en plats som möjliggör tidig grundläggning av hälsosamma matvanor. Att tidigt i livet ha möjlighet att etablera hälsosamma matvanor kan påverka framtida livsmedelsval. LÄS MER

  3. 3. En jämförande studie av järninnehåll i vegetarisk skolmat och blandkost för barn i ålder tio till tolv år

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Marianne H. Aava; Linnéa Karlsson; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Näringsriktig och gratis skolmat är lagstadgad i Sverige. Den ska utgöra 30 procent av dagligt intag. För barn mellan tio och tolv år innebär det att skolmaten ska innehålla 3,3 mg järn per dag. Järn är viktigt för tillväxt, hjärnans utveckling och inför pubertet. LÄS MER

  4. 4. Unga vuxnas attityd till och kunskap om mejeriprodukter och vätbaserade alternativ

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ella Walter; Moa Albertsson; [2021]
    Nyckelord :växtbaserad; kunskap; attityder; hälsa; mejeriprodukter; mejeri; kosthållning; vegan; vegetarian; blandkost; pescetarian; omnivor; unga vuxna; växtbaserad dryck;

    Sammanfattning : Bakgrund Det finns många olika motiv till att individer väljer att äta växtbaserat. De främsta motiven är egenhälsan och etiska aspekter i form av djurrätt, men även minskad klimatpåverkan. Den största barriären till att övergå till en mer växtbaserad kosthållning är informationsbrist om kosthållningen. LÄS MER

  5. 5. Måltider i skolan

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Anna Appelqvist; Michelle Hansen; [2020-08-05]
    Nyckelord :Näringsrekommendationer; Näringstäthet; Skolmåltider; Vegetarisk;

    Sammanfattning : Idag serveras 1,3 miljoner skolmåltider dagligen i Sverige och skolmåltiderna ska enligt lag vara näringsriktiga och skolmåltiden är ett bra sätt att skapa hälsosamma matvanor för barn och ungdomar. Att servera vegetarisk kost i skolan kan vara bra för både hälsan och klimatet om man har kunskapen om kostsammansättning och olika kostgrupper. LÄS MER