Sökning: "bruna bönor"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade orden bruna bönor.

  1. 1. How antinutrients found in legumes and legume-based products affect the bioavailability of nutrients

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Anna Johansson; [2022]
    Nyckelord :Legumes; nutrients; bioavailability; antinutritional factors; absorption and uptake; antinutrients;

    Sammanfattning : As a plant-based diet has been more advocated for various reasons, legumes have become an important pillar in such a diet. Brown beans, yellow peas, green peas and fava beans are the dominating grain legumes grown in Sweden are a natural source of proteins, vitamins and minerals. LÄS MER

  2. 2. Amino Acid Analysis : Establishment of a GC-FID method for Amino Acid Analysis in Legumes

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Ludvig Karlsson; [2022]
    Nyckelord :Amino Acids; GC-FID; Hydrolysis; Legumes; Aminosyror; GC-FID; Hydrolys; Baljväxter;

    Sammanfattning : Demands for plant-based diets sufficient in all required amino acids are increasing due to health and environmental advantages. As legumes offer a complementing source of quality protein to the already heavily consumed cereals, methods for determining amino acid compositions in legumes are needed. LÄS MER

  3. 3. Falafel på favaböna : En studie på olika ingrediensers effekt på volym och textur

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Johanna Lavin; Amanda Valenzuela Diaz; [2022]
    Nyckelord :food science; livsmedelsteknik; favaböna; falafel; proteinskifte; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Köttkonsumtionen ökar hela tiden och bidrar till en negativ klimatpåverkan. Detta på grund av de växthusgaser som köttindustrin medför. Att äta en mer växtbaserad kost kan ha en effektfull inverkan på minskandet av dessa växthusgaser. LÄS MER

  4. 4. Svenskodlade baljväxter : möjligheter & utmaningar för nya livsmedelsprodukter

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Heli Lindeberg-Lindvet; [2020]
    Nyckelord :svenskodlade baljväxter; näring i baljväxter; odling av baljväxter; baljväxters miljöpåverkan; antinutritionella faktorer; sojabönan; gulärt; gråärt; gröna ärtor; lupin; linser; fababöna; bruna bönor; extrahering; extrudering; förädling; konsumentattityd;

    Sammanfattning : Trots att utbudet av vegetariska produkter ökar i Sverige, är andelen produkter baserade på svenskodlade baljväxter i nuläget låg. Soja är en vanligt förekommande råvara, men är ofta importerad. De baljväxter som främst odlas i Sverige är olika former av ärter samt åkerbönor. LÄS MER

  5. 5. Determination of vitamin B6 content in brown beans (Phaseolus vulgaris L) from Öland : the influence of cultivar, year of cultivation, geographical area and type of fertilizer

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Elise Nordin; [2017]
    Nyckelord :brown beans from Öland; vitamin B6; glycosylated PN; cultivar; year and water content;

    Sammanfattning : Legumes are nutritious and contribute to a sustainable food production system. In Sweden, brown beans (Phaseolus vulgaris L) are cultivated on Öland. Vitamin B6 is one of many nutrients found in brown beans and it works as a coenzyme in the metabolism in the human body. LÄS MER