Sökning: "carnism"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet carnism.

  1. 1. The vegan underdog : An interview study about vegan men, masculinity and political potency

    Master-uppsats, Umeå universitet/Sociologiska institutionen

    Författare :Joakim Frank; [2021]
    Nyckelord :Veganism; Vegetarianism; Masculinity; Hegemonic masculinity; Ecofeminism; Intersectionality; Neo-liberalism;

    Sammanfattning : Eating meat is an increasingly problematic social practice. It has devastating environmental effects; itends and exploits animals’ lives and as a social practice it is also connected to other oppressive systems.In our culture, meat is symbolically tied to manhood and the ideological system of carnism that supportsanimal exploitation. LÄS MER

  2. 2. Bloom : Thoughts for food— re-thinking the norms of (toxic) consumption and masculinity 

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för design (DE)

    Författare :Natalie Waller; [2021]
    Nyckelord :masculinity; veganism; plant based; gender roles; food photography; eating habits; social norms; substitution; patriarchy; carnism;

    Sammanfattning : An exploration of the idea that tangible change could be made in the world when norms are unsettled rather than reinforced or left untouched. Bloom focuses on creating a space for the individual to re-define the outdated, toxic norms surrounding masculinity to explore ‘what men can be’. LÄS MER

  3. 3. Vegans: from radical hippies to inspiring celebrities? : a study on what influences vegetarian’s decision when considering veganism

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Anneli Nilsson; [2019]
    Nyckelord :vegan; vegetarian; meat consumption; environmental communication; carnism; discourses; attitudes; cognitive dissonance; norms; perceptions; behavioural change;

    Sammanfattning : Meat consumption has a negative effect on climate change, making it important to increase more sustainable diets, such as veganism. This research has focused on understanding why vegetarians, who are so due to animal rights and climate benefits, have not become vegans. LÄS MER

  4. 4. Nötkött : En etnologisk studie om individers föreställningar om hållbarhet och risk i förhållande till ett köttslag

    Master-uppsats, Stockholms universitet/Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap

    Författare :Kevin Pettersson; [2019]
    Nyckelord :Nötkött; konsumtion; produktion; hållbarhet; risk; reflexiv modernitet; självbegränsning; ursprung; gastronationalism; svensk exceptionalism; den frånvarande referensen; nykarnism.;

    Sammanfattning : This study explores how beef consumption and production triggers feelings of risk related to the climate, environment, personal health and animal welfare among the study participants. These feelings are mainly analyzed through the lens of Ulrich Beck’s theories on the risk society. LÄS MER

  5. 5. Allt kött är hö : En kulturanalytisk studie om hur produktion och konsumtion av animalier legitimiteras i samtal om klimat och hållbarhet

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kultur- och medievetenskaper

    Författare :Sara Bäckström; [2019]
    Nyckelord :legitmacy logic carnism meat climate sustainability agriculture swedishness; legitimitet logik karnism kött klimat hållbarhet animalieproduktion svenskhet;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att beskriva och analysera hur aktörer inom animalieindustrin legitimerar sin verksamhet, detta med utgångspunkt i de logiker som uttrycks och verkar i aktörers utsagor i samtal om hållbarhet och klimat. Analysen sker genom ett logikperspektiv som fokuserar på hur fortsatta investeringar i animalieproduktion som idé motiveras och ges legitimitet i en samtid där konsumtion och produktion av animalier sägs vara oförenligt med ett hållbart klimat. LÄS MER