Sökning: "cerealier"

Visar resultat 1 - 5 av 12 uppsatser innehållade ordet cerealier.

  1. 1. Endometrios och gastrointestinala symtom: En deskriptiv enkätstudie om kvinnor med endometrios

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Sonja Miettinen; [2022-06-29]
    Nyckelord :Endometrios; gastrointestinala symtom; aptit; smärta; måltidsfrekvens; kos;

    Sammanfattning : Det verkar finnas ett samband mellan kost och gastrointestinala (GI) symtom vid endometrios (gynekologisk östrogenberoende sjukdom hos kvinnor i fertil ålder), men det finns inga riktlinjer gällande kostbehandling då det vetenskapliga underlaget är otillräckligt. Studien syftade till att kartlägga vilka typer av symtom kvinnor med endometrios har genom att registrera GI-symtom (t. LÄS MER

  2. 2. Amino Acid Analysis : Establishment of a GC-FID method for Amino Acid Analysis in Legumes

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Ludvig Karlsson; [2022]
    Nyckelord :Amino Acids; GC-FID; Hydrolysis; Legumes; Aminosyror; GC-FID; Hydrolys; Baljväxter;

    Sammanfattning : Demands for plant-based diets sufficient in all required amino acids are increasing due to health and environmental advantages. As legumes offer a complementing source of quality protein to the already heavily consumed cereals, methods for determining amino acid compositions in legumes are needed. LÄS MER

  3. 3. Ett doft- och smakbibliotek avseende hampfrö-presskaka, gula mjölmasklarver, texturerad veteprotein, ärtproteinisolat och ärtprotein koncentrat : En sensorisk undersökning av alternativa proteinkällor

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Michael Vu; Sofie Holmberg; [2021]
    Nyckelord :Hempseed press cake; mealworm; textured wheat protein; pea protein; alternative protein sources; fragrance- and flavour library; Hampfrö-presskaka; mjölmask; texturerad veteprotein; ärtprotein; alternativa proteinkällor; doft- och smakbibliotek;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att genom sensoriska analyser sammanställa ett doft- och smakbibliotek för hampfrö-presskaka, gula mjölmasklarver, texturerad veteprotein, ärtproteinisolat och ärtprotein koncentrat. Metoderna pilotstudie, konsensustest och in-house intensitetstest används i studieprocessen. LÄS MER

  4. 4. Cereal dietary fibres as prebiotics : metabolite production and health effects of arabinoxylan and β-glucan fermentation

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Therese Holmsten; [2018]
    Nyckelord :Cereals; dietary fibres; prebiotics; arabinoxylan; β-Glucan; short-chain fatty acids;

    Sammanfattning : The human gut is colonized by an enormous amount of microorganisms, the so called microbiota. The microbiota degrades dietary components in the colon and utilize them as substrates in their metabolism. Dietary fibres are the most important energy source for the microbiota. LÄS MER

  5. 5. Mycotoxins – an increasing problem? : the effects of climate changes on Fusarium mould populations and the occurrence of fusaro toxins in Swedish cereals

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Johanna Janhager; [2018]
    Nyckelord :Fusarium spp.; fusarotoxins; climate change; Sweden; cereals; food safety;

    Sammanfattning : Future changes in climate are expected to affect Sweden in the form of an up to 40 % increase in precipitation and a mean temperature that will be elevated by 3 - 4.5 °C by the end of the 21st century. These are conditions that presumably favour growth of Fusarium moulds. LÄS MER