Sökning: "cooking"

Visar resultat 1 - 5 av 306 uppsatser innehållade ordet cooking.

  1. 1. Adoption and sustained use of energy efficient stoves in rural Uganda

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Naturresurser och hållbar utveckling

    Författare :Julia Hoigt; [2019]
    Nyckelord :Sustainable Development; improved cooking stoves; Uganda; new technology adoption;

    Sammanfattning : In 2011, Energy saving (mud) stoves were introduced in villages around the Kachung Forestplantation in rural Uganda as part of an effort to support local sustainable development. Initial fieldwork showedthat the stoves had not been adopted as much as the apparent benefits would suggest. LÄS MER

  2. 2. "Det var ett äventyr" - en studie om livet som flottare efter Piteälven

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Forest Ecology and Management

    Författare :Linda Norén; [2019]
    Nyckelord :flottning; kvinnor i flottningen; skogsarbetare; intervjuer; skogshistoria; floating of timber; women in timber floating; loggers; interviews; forest history;

    Sammanfattning : Flottning av virke i större skala inleddes i samband industrialiseringen i början av 1800-talet och ändå fram till slutet av 1960-talet var flottningen det dominerande och mest ekonomiska transportmedlet för virke. Succesivt tog lastbilarna över och flottningen avvecklades. LÄS MER

  3. 3. Land Rover BackPacker : A minimal travel vehicle

    Master-uppsats, Umeå universitet/Designhögskolan vid Umeå universitet

    Författare :Edwin Senger; [2019]
    Nyckelord :Future; mobility; shared; service; tourism; adventure; Land Rover; sustainable; sustainability;

    Sammanfattning : How can reductionism lead to a greater experience and add to the appeal of a product? The Land Rover BackPacker is a minimalistic travel vehicle that questions the space and the complexity needed in a vehicle while exploring the world 4x4 inspired by the necessity of reduction in today's consumerist world to fight climate change and the freedom of travelling light. Its open design creates an interactive space with it's surroundings for 2 people which is created in a multifunctional approach to be more then a car but a space to hang out and a place to sleep in the wild. LÄS MER

  4. 4. Acrylamide in Ready-to-Eat Potato Products

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Lovisa Norén; [2019]
    Nyckelord :food engineering; livsmedelsteknik; Technology and Engineering; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : The formation of the suspected carcinogenic compound acrylamide has become a noticed problem in the heat processing of several types of carbohydrate rich food items. The European Union is currently working to mitigate these levels, where one strategy is to implement a new regulation with benchmark levels for acrylamide in different products. LÄS MER

  5. 5. Kan marinering av kött reducera uppkomsten av heterocykliska aminer vid tillagning? : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Beatrice Lindh Dillon; [2019]
    Nyckelord :Heterocyclic amines; meat; cooking process; marinade; food; food process; health; aromatic; spices; herbs; beer; wine; Heterocykliska aminer; kött; tillagning; marinering; mat; livsmedel; hälsa; arom; kryddor; örter; vin; öl;

    Sammanfattning : Bakgrund: Över 20 mutagena ämnen har detekterats i tillagade livsmedel. Till dessa räknas heterocykliska aminer. Studier har visat att dessa aminer kan orsaka mutationer och därmed öka risken för att utveckla cancer. Heterocykliska aminer bildas under tillagning av kött i höga temperaturer genom Maillardreaktionen. LÄS MER