Sökning: "diabetes äldre kost"

Visar resultat 1 - 5 av 17 uppsatser innehållade orden diabetes äldre kost.

  1. 1. Nutritionens betydelse för sår på nedre extremiteter : En beskrivande litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Jenny Burman; Maria Herza; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcer; Foot ulcer; Nutrition; Malnutrition; Bensår; Fotsår; Nutrition; Näringsbrist;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sår på nedre extremiteter är vanligt förekommande, särskilt hos äldre. De sår som inte läkt inom sex veckor räknas som svårläkta och brukar medföra stora lidanden för de drabbade samt stora samhällsekonomiska kostnader. LÄS MER

  2. 2. Äldre vetesorter i jämförelse med moderna vetesorter med fokus på nutrition : En scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Jonna Linehag; Maria Pettersson; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ett intresse för identifiering av äldre vetesorter med större hälsopotential och näringsmässiga fördelar har under senare år ökat hos bönder, hantverksbagerier och konsumenter. Även ekologiskt odlade, lokalt producerade och nya typer av livsmedelsprodukter efterfrågas. LÄS MER

  3. 3. Effekter på HbA1c, psykisk hälsa och motivation för personer med diabetes typ 2 efter en gruppintervention : En kvantitativ longitudinell studie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Avdelningen för fysioterapi

    Författare :Linnea Nyström; Emelie Olausson; [2022]
    Nyckelord :Diabetes type 2; group intervention; physical activity; education; Diabetes typ 2; gruppintervention; fysisk aktivitet; undervisning;

    Sammanfattning : Bakgrund: År 2021 beräknades en av tio av världens vuxna befolkning leva med diabetes varav ungefär 90% har diabetes typ 2. I Sverige klassas DT2 som en av de stora folksjukdomarna. Prevalensen förväntas öka i takt med äldre befolkning och sämre levnadsvanor. LÄS MER

  4. 4. Icke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteenden

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Hiba Asskoul; Mergita Gjaka; Clara Kullberg; [2021-10-22]
    Nyckelord :Icke-energigivande sötningsmedel; attityder; ; riskuppfattningar; konsumtionsvanor;

    Sammanfattning : Växande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. LÄS MER

  5. 5. Nutrition för sårläkning av svårläkta sår hos äldre personer

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Ibrahim Alhamarna; Thunthika Samrongpun; [2021]
    Nyckelord :Chronic ulcer; Elderly; Nursing; Nutrition; Nutrition; Omvårdnad; Svårläkta sår; Äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund: Svårläkta sår innebär olika typer av sår som venösa bensår, trycksår och diabetes fotsår. Brister i nutritionen och därmed brist på viktiga näringsämnen kan leda till undernäring och försämra sårläkning. Undernäring är den största riskfaktorn för äldre personer med svårläkta sår. LÄS MER