Sökning: "diet"

Visar resultat 6 - 10 av 1563 uppsatser innehållade ordet diet.

  1. 6. Dietistens upplevelser och tankar kring att kommunicera kost och hälsa med barn och ungdomar med övervikt.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Alva Vigren; Gabriella Lamond; [2024]
    Nyckelord :Dietister; barn; ungdomar; övervikt; tankar; kommunikation;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt är ett nationellt växande folkhälsoproblem. Barn och ungdomar med övervikt eller fetma riskerar i större utsträckning att utveckla en övervikt eller fetma i vuxen ålder, vilket gör det viktigt att bromsa sjukdomsförloppet så tidigt som möjligt. LÄS MER

  2. 7. Egenvårdserfarenheter hos immigrerade patienter med Diabetes typ 2 - En Litteraturöversikt med kvalitativ metod.

    Kandidat-uppsats, Jönköping University/HHJ, Avdelningen för omvårdnad

    Författare :Ifrah Hassan; Rahma Mohammed Hassan; Yasmin Farah; [2024]
    Nyckelord :Experience; diabetes type 2; immigrant; self- care; patients; Egenvård; erfarenheter; diabetes typ 2; invandrare; patienter.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ 2 (DMT2) är ett globalt växande kronisk sjukdom. Cirka 500 000 personer i Sverige lider av diabetes, varav 90 procent har diabetes typ 2. LÄS MER

  3. 8. Sjuksköterskors Erfarenheter Av Egenvård Hos Patienter Med Diabetes Mellitus Typ 2 : En Litteraturöversikt Med Kvalitativ Ansats

    Kandidat-uppsats, Jönköping University/Hälsohögskolan

    Författare :Bajat Vali; Bukhari Alaa; Yaghoubi Sheikhdarabadi Leila; [2024]
    Nyckelord :Diabetes; Orem; Education; Relationship; Diabetes; Orem; Utbildning; Relation;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ 2 är den mest ökande och livshotande metaboliska sjukdomen i världen. I Sverige var 468 402 patienter diagnostiserade med sjukdomen år 2022. Patienten har ett stort ansvar för att utföra egenvård och genomföra nödvändiga livsstilsförändringar för att förebygga sjukdomsrelaterade komplikationer. LÄS MER

  4. 9. In Defense of Consuming Animal Products : How Human Suffering Can Justify the Consumption of Animal Products in Developed Countries

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Filosofiska institutionen

    Författare :Dennis Magyari Djerdj; [2024]
    Nyckelord :Animal Ethics; Applied Ethics; Ethics; Veganism; Eating Meat; Animal Products; Consuming; Against Veganism; Defending Meat Consumption; Animal Welfare;

    Sammanfattning : Within the area of animal ethics, there has been ongoing discussion around whether people in developed countries are justified in consuming animal based products or not, some argue that we are, and some argue that we aren't. In this paper I present a kind of middle-way position in response to the ongoing discussion, in which I argue that a decent chunk of a population in developed countries are justified in consuming certain animal products, but only so far as the exclusion of these animal based products would cause harm to the boycotter. LÄS MER

  5. 10. Shifting focus from yields to food supply : an evaluation of the ‘number of people fed per hectare’ indicator at farm and national level

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ida Ekqvist; [2024]
    Nyckelord :Land use efficiency; Sustainability indicators; Agricultural productivity; Food production;

    Sammanfattning : The challenge of feeding a growing global population while reducing the pressure on climate and ecosystems has gained much attention in research over the last decades. A crucial yet often overlooked aspect in research addressing this complex challenge is the efficiency of food production in meeting nutritional needs within the constraints of global cropland resources. LÄS MER