Sökning: "dietary choice"

Visar resultat 1 - 5 av 34 uppsatser innehållade orden dietary choice.

  1. 1. Is sugar as sweet to the palate asseeds are appetizing to the belly? : Taste responsiveness to seven sweet-tastingsubstances in white-faced sakis (Pithecia pithecia)

    Master-uppsats, Linköpings universitet/Institutionen för fysik, kemi och biologi

    Författare :Mikel Redin Hurtado; [2023]
    Nyckelord :Food-associated carbohydrates; relative sweetness; seed predation; steviol glycosides; taste preference thresholds; taste responsiveness; white-faced sakis;

    Sammanfattning : Differences in taste perception between species are thought to reflect evolutionaryadaptations to dietary specializations such as seed predation. By employing a two-bottlepreference test, the purpose of the current study was to evaluate the taste responsiveness forfive food-associated carbohydrates and two steviol glycosides in four adult white-faced sakis(Pithecia pithecia). LÄS MER

  2. 2. Food choices in physically active individuals with regard to sustainability

    Master-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Cosima Nuszbaum; [2022-08-19]
    Nyckelord :food choices; food selection; sustainability; protein; performance;

    Sammanfattning : (1) Background: Food choices among consumers can have an impact on the total climate carbon footprint from food consumption. To decrease those emissions, a change in dietary habits is necessary. The recommendation for a shift towards a more sustainable diet is decreasing the amount of animal-based foods and increasing plant-based foods. LÄS MER

  3. 3. Hur ser matkonsumtionen ut för barn i åldrarna 6-8 år i skolan och på fritidsverksamheten? : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sandra Mellgren; Emma Holmborn; [2022]
    Nyckelord :mat; skola; matkonsumtion; barn; 6-8 år; enkät; fritidsverksamhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Resultatet från Riksmaten – Barn 2003 konstaterade att barn i Sverige äter för mycket mättat fett, samt söta och salta livsmedel. Skolan är en plats som möjliggör tidig grundläggning av hälsosamma matvanor. Att tidigt i livet ha möjlighet att etablera hälsosamma matvanor kan påverka framtida livsmedelsval. LÄS MER

  4. 4. Consumer Perception of Corporate Social Responsibilityin the Vegan Food Industry

    Magister-uppsats, Högskolan Dalarna/Företagsekonomi

    Författare :Annafrancesca Boffa; Lena Schreilechner; [2022]
    Nyckelord :consumer perception; corporate social responsibility; vegan food industry; vegan diet; dietary choice;

    Sammanfattning : The aim of this research was to investigate the consumer perception of corporate social responsibility initiatives of companies in the vegan food industry, considering the consumers’ dietary choice and socio-demographic characteristics. The study is based on primary, quantitative data which was collected through anonymous surveys (N = 816). LÄS MER

  5. 5. PERSONERS UPPLEVELSE OCH ERFARENHET AV EGENVÅRD VID DIABETES MELLITUS TYP 2 : En beskrivande Litteraturstudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Alireza Norouzi Gharakozlou; Haozhen Wrya Muhammad; [2022]
    Nyckelord :Diabetes Mellitus Type 2; Experience; Self Care; Egenvård; Typ-2 Diabetes mellitus; Upplevelse;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ-2 benämns som en kronisk sjukdom som orsakar högt b-glukos och det uppkommer av otillräcklig produktion av insulin eller av insulinresistens i kroppens vävnader. För hantering av diabetes måste vissa handlingar utföras såsom koständring, regelbunden träning, viktminskning, eventuellt diabetesmedicin eller insulinbehandling, blodsockerövervakning som kallas för egenvård. LÄS MER