Sökning: "dietary patterns"

Visar resultat 1 - 5 av 55 uppsatser innehållade orden dietary patterns.

  1. 1. Föräldrars konsumentbeteende och matval : En kvalitativ studie om barnfamiljers attityder kring asiatisk mat i Sverige.

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Avdelningen för företagsekonomi; Karlstads universitet/Handelshögskolan (from 2013)

    Författare :Sonali Pal; Hafsa Hassan; [2024]
    Nyckelord :Företagsekonomi; Konsumentbeteende;

    Sammanfattning : Abstract: Consumer behaviour develops during different life stages, as emphasized by Solomon et al. (2016). Notably, the transition to parenthood entails significant changes, challenging pre-existing consumption routines and introducing new priorities, especially in terms of dietary habits (Hamilton & White, 2012). LÄS MER

  2. 2. Exploring the Power of Narratives: Shaping Sustainable Consumption of Plant-Based Food

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Alice Emanuelsson; Lisa Gustafsson; Märta Jacobsson; [2023]
    Nyckelord :Sustainable food consumption; Cultural branding; Plant-based foods; Seafood industry; Narratives;

    Sammanfattning : Background: The current unsustainable situation of the seafood industry requires innovative solutions and there is an opportunity for companies to provide consumers with plant-based options which would enable them to eat seafood without harming the oceans. However, there are still several barriers keeping consumers from choosing plant-based products, such as limited knowledge, social norms, and cultural settings. LÄS MER

  3. 3. “A kick-start… but a long-term effort.” Patient care practices alongside intragastric balloon procedures : -a qualitative study on clinical dietitians’ perspectives-

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Anne-Sophie Copin; [2023]
    Nyckelord :intragastric balloon; intragastric balloon procedure; IGB; overweight; obesitas; obesity; obesity management; patient care; procedure; practice; qualitative study; dietitian; healthcare professionals; bariatric surgery; obesity surgery;

    Sammanfattning : Background: There are treatments available to manage overweight and obesity (O&O). Intragastric balloons (IGB) are one option; they fill the stomach, increasing the sensation of satiety, limiting the amount of food to be ingested, and thus leading to weight loss. LÄS MER

  4. 4. Archaeological dental calculus reveals patterns of dietary shifts related to the farming transition in Africa

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Ivany Jocelyne Argueta Mejia; [2023]
    Nyckelord :dental calculus; ancient DNA; oral microbiome; shotgun sequencing; biofilm; metagenomics;

    Sammanfattning : Archaeological dental calculus represents a depositional environment that entraps oral microbes, and debris of dietary, environmental, and cultural material that entered the mouth throughout the host’s life. Hence, they represent valuable archives of information about the host’s lifestyle, health, and environment. LÄS MER

  5. 5. Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Linnéa Andersson; [2023]
    Nyckelord :Näringsinnehåll; miljö; komjölk; växtbaserade alternativ;

    Sammanfattning : Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. LÄS MER