Sökning: "dietary supplements"

Visar resultat 11 - 15 av 53 uppsatser innehållade orden dietary supplements.

  1. 11. Leder supplementering med CoQ10 till minskad oxidativ stress hos patienter med hemodialys? En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Anette Larsson; Angelica Arvidsson; [2020-08-24]
    Nyckelord :Oxidativ stress; CoQ10; terminal njursvikt; hemodialys; Oxidative stress; CoQ10; end stage renal disease ESRD ; hemodialysis;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Leder supplementering med CoQ10 till minskad oxidativ stress hos patienter med hemodialys? En systematisk översiktsartikel Författare: Angelica Arvidsson, Anette Larsson Handledare: Ingrid Larsson Examinator: Anna Winkvist Program: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2019-05-29 Bakgrund: Oxidativ stress är vanligt förekommande hos patienter med terminal njursvikt och är förenligt med ökad kardiovaskulär risk. Det är därför angeläget att identifiera terapier som reducerar oxidativ stress, och därigenom har potential att förbättra kardiovaskulära utfallsmått hos patienter med hemodialys. LÄS MER

  2. 12. Nourishing a growing population : overcoming the challenge of B12 deficiency in an increasingly vegetarian world

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Helen Olga Thompson; [2020]
    Nyckelord :vitamin B12; lactic acid fermentation; vegan diets; micronutrient deficiency; sustainability; legumes;

    Sammanfattning : Increasing numbers of people are eliminating animal products from their diet in response to environmental concerns, as well as for human health reasons and in recognition of animal rights. Vitamin B12, an essential nutrient produced exclusively by bacteria and archaea, is present in animal products but is generally absent from unfortified plant foods. LÄS MER

  3. 13. Proteintillskott eller inte? : en studie om intag av protein och inställningen till proteintillskott hos styrketränande män

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Simon Johansson; Marcus Dickson; [2020]
    Nyckelord :Exercise; eating registration; food supplements; protein; attitude; Träning; kostregistrering; kosttillskott; protein; inställning;

    Sammanfattning : Inledning: Den svenska träningstrenden fortsätter enligt stadiums årliga undersökning om svenskarnas träningsvanor. Enligt Livsmedelsverket är kosttillskott ett komplement som ska konsumeras utöver den vanliga kosten, och motiveringen till att idrottare använder kosttillskott är exempelvis för att skydda hälsa och prestation. LÄS MER

  4. 14. Effekten av omega-3 på torra ögon : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för medicin och optometri (MEO)

    Författare :Emma Jeansson; Rebecca Karlsson; [2020]
    Nyckelord :Dry Eye Syndrome; Dry Eye Disease; Keratoconjunctivitis sicca; Torra ögon; essentiella fettsyror; omega-3; kosttillskott;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med studien var att genom en litteraturstudie undersöka om tillskott av omega-3 har någon positiv påverkan på torra ögon och ögats främre delar. Kan denna fleromättade fettsyra lindra symtomen samt de kliniska tecknen av torra ögon? Metod: Artiklarna i litteraturstudien baserades på tidigare kliniska studier och vetenskapliga publikationer. LÄS MER

  5. 15. Magnesiumrika livsmedel och effekt av dietärt och supplementärt magnesium på muskelstyrka och relativ muskelmassa hos individer över medelåldern

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Annie Danielsson; [2020]
    Nyckelord :Magnesium; Muskelstyrka; Muskelmassa; Livsmedel; Kosttillskott;

    Sammanfattning : Muskelstyrka och muskelmassa avtar med stigande ålder och är associerat med mortalitet, svaghet, osteoporos, fall och frakturer. Hos yngre individer har magnesiumtillskott signifikant ökat muskelstyrka. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av magnesium enligt Nordiska näringsrekommendationer (NNR) är lägre än rekommendationen av U. LÄS MER