Sökning: "dietitian"

Visar resultat 1 - 5 av 24 uppsatser innehållade ordet dietitian.

  1. 1. Dietistens upplevelser och tankar kring att kommunicera kost och hälsa med barn och ungdomar med övervikt.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Alva Vigren; Gabriella Lamond; [2024]
    Nyckelord :Dietister; barn; ungdomar; övervikt; tankar; kommunikation;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt är ett nationellt växande folkhälsoproblem. Barn och ungdomar med övervikt eller fetma riskerar i större utsträckning att utveckla en övervikt eller fetma i vuxen ålder, vilket gör det viktigt att bromsa sjukdomsförloppet så tidigt som möjligt. LÄS MER

  2. 2. “A kick-start… but a long-term effort.” Patient care practices alongside intragastric balloon procedures : -a qualitative study on clinical dietitians’ perspectives-

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Anne-Sophie Copin; [2023]
    Nyckelord :intragastric balloon; intragastric balloon procedure; IGB; overweight; obesitas; obesity; obesity management; patient care; procedure; practice; qualitative study; dietitian; healthcare professionals; bariatric surgery; obesity surgery;

    Sammanfattning : Background: There are treatments available to manage overweight and obesity (O&O). Intragastric balloons (IGB) are one option; they fill the stomach, increasing the sensation of satiety, limiting the amount of food to be ingested, and thus leading to weight loss. LÄS MER

  3. 3. Mat och vätskeregistrering i praktiken - dietistens perspektiv : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Emma Steneberg; Johanna Olsson; [2022]
    Nyckelord :mat och vätskeregistrering; dietistens perspektiv;

    Sammanfattning : Bakgrund Undernäring leder till ökat lidande, längre vårdtider och försämrad livskvalitet för patienter, därför är det viktigt att tidigt upptäcka ett lågt matintag för att snabbt kunna sätta in adekvata nutritionsåtgärder. Mat- och vätskeregistrering ger en indikation på om dietist bör kopplas in, och är ett viktigt underlag för dietister vid val av nutritionsåtgärder. LÄS MER

  4. 4. Kan filmundervisning ersätta dietistkontakt vid nydiagnostiserad graviditetsdiabetes? : En utvärdering av ett nytt arbetssätt inom Region Jönköpings län

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Matilda Byström Titusson; [2022]
    Nyckelord :Graviditetsdiabetes; filmundervisning; kostbehandling; kostråd;

    Sammanfattning : Bakgrund Graviditetsdiabetes (GDM) kännetecknas av glukosintolerans som uppträder under graviditet där förhöjda blodsockervärden kan innebära risker för både kvinnan och barnet. Region Jönköpings län anslöt sig till Socialstyrelsens sänkta gränsvärden under 2019 vilket resulterade i ökat patientantal. LÄS MER

  5. 5. ”MAN ÄR DEN I TEAMET SOM DE LITAR PÅ KRING MATEN” : Dietistens erfarenheter och upplevelser av att behandla patienter med anorexia nervosa.

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Olivia Fallander; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund Anorexia nervosa är en komplex psykiatrisk diagnos som karakteriseras av svält och undernäring. Behandlingen kräver ett tvärvetenskapligt team där dietisten anses vara mest lämpad att ge kostråd. Det har tidigare konstaterats att behandlingspersonal upplever patienter med anorexia nervosa som svåra och vårdkrävande. LÄS MER