Sökning: "diets"

Visar resultat 1 - 5 av 394 uppsatser innehållade ordet diets.

  1. 1. Är medelhavskost den gyllene medelvägen för personer med prediabetes och diabetes typ 2? En systematisk översikt om effekten av medelhavskost på HbA1c jämfört med annan kost

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sofia Branzell; Caroline Kynell Jansson; [2024-02-09]
    Nyckelord :Prediabetes; diabetes typ 2; HbA1c; medelhavskost; IFG; IGT; Prediabetic state; diabetes type 2; mediterranean diet;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka effekten av medelhavskost på HbA1c jämfört med annan kost hos vuxna ≥ 18 år med prediabetes och diabetes typ 2. Metod: Litteratursökningen genomfördes den 29 mars 2023 i databaserna Scopus och Pubmed. LÄS MER

  2. 2. Winter wheat exudates : Improving wheats resilience to drought

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

    Författare :Freja Haverland; [2024]
    Nyckelord :drought; PGPR; exudates; agriculture; food security;

    Sammanfattning : Wheat (Triticum aestivum) is a crop that dominates the diets of about 35% of the world's human population. But wheat yields can be severely affected by drought. Therefore, in this experiment, root exudation of winter wheat was compared to find out how exudation changes during drought stress. LÄS MER

  3. 3. Hundägares motivation till utfodring med färskfoder och deras inställning till sterilisering av foder: en enkätstudie

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Moa Lindell; [2023]
    Nyckelord :färskfoder; RMBD; BARF; högtrycksbehandling; HPP; livsmedelsbestrålning;

    Sammanfattning : Att utfodra sin hund med färskfoder, även känt som Raw meat based diets (RMBD), har ökat i popularitet de senaste åren. Förespråkare av dieten menar att den är överlägsen traditionella våt- och torrfoder gällande näringsinnehåll och positiva effekter på hundens hälsa. LÄS MER

  4. 4. The Impact of Oat and Fruit Consumption on Short-Chain Fatty Acid Production

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Johanna Margaretha Schilder; [2023]
    Nyckelord :short-chain fatty acids; SCFAs; diet; gas chromatography; serum; mice; applied nutrition and food chemistry; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : This study explored the importance of short-chain fatty acids (SCFAs) in maintaining gut health and how different diets affect their levels. Blood plasma and serum samples from mice subjected to two intervention studies on oats and fruits were analysed to determine SCFA concentrations. LÄS MER

  5. 5. Climate impact of ultra-processed foods in the Swedish diet

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Hanna Maria Linnéa Eneroth; [2023]
    Nyckelord :climate impact; culinary ingredients; diet; food consumption; food processing; greenhouse gas emissions; minimally processed foods; NOVA; ultra-processed foods;

    Sammanfattning : The climate impact associated with food consumption is large. The size of the impact depend on the type of food and how it is produced. Food systems are currently changing and urbanization and increased affluence of consumers have led to an overall increase in food consumption and a rise in consumption of processed foods globally. LÄS MER