Sökning: "dokosahexaensyra"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet dokosahexaensyra.

  1. 1. Microalgae – The new green? : biochemical composition, cultivation and extraction methods

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ida Åkerberg; Christian Nordqvist; [2021]
    Nyckelord :microalgae; food; growth conditions; biochemical compounds; extraction;

    Sammanfattning : Microalgae are a promising source of high value compounds for the food industry with both nutritional and health-beneficial qualities with potential to meet the dietary demand of the growing population. Microalgae are highly adaptive towards environmental stresses which is used as important tool for manipulation of the biomass for enhancement of metabolites. LÄS MER

  2. 2. Life cycle assessment of DHA produced by microalgae using food waste : Assessing global warming, fossil energy use and effects on biodiversity

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaper

    Författare :Louise Bartek; [2020]
    Nyckelord :Life cycle assessment LCA ; docosahexaenoic acid DHA ; biodiversity loss; volatile fatty acids VFA ; global warming; sustainable development; Livscykelanalys LCA ; dokosahexaensyra DHA ; biodiversitet; flyktiga fettsyror VFA ; global uppvärmning; hållbar utveckling;

    Sammanfattning : Biodiversity is a key component for life on Earth since it contributes to clean water, fresh air and food security. Today, fatty fish farmed in aquaculture is the main Omega 3 source consumed by humans, including the essential fatty acid docosahexaenoic acid (DHA). DHA origin from plants and accumulate in fish via the marine food web. LÄS MER

  3. 3. Macronutrients in human milk and infant formula : bioactivity and health effects

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Samantha Christensen Echavez; [2019]
    Nyckelord :macronutrients; human milk; infant formula; bioactive compounds; health effects;

    Sammanfattning : Human milk has been considered the ultimate food for infants to optimize their growth and development, but it has lately also shown to impact longterm health. Infant formula is the complementary food to neonates who are not breastfed, and its nutrients should mimic human milk as close as possible. LÄS MER

  4. 4. Vegetabiliska ingrediensers påverkan på fiskens hälsa och produktionsförmåga vid ersättning av fiskprodukter i foder

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Josefine Lännqvist; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Den globala livsmedelsförsörjningen står inför en stor utmaning i takt med att jordens befolkning ökar. Haven och dess marina resurser har en viktig roll i att säkra världens livsmedelsförsörjning och för 12 procent av världens befolkning är fiskeindustrin en viktig inkomstkälla. LÄS MER

  5. 5. Effekt av prenatal supplementering med DHA från algolja på barnets uppmärksamhet och mentala utveckling

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Lovisa Isaksson; Mia Andersson; [2017-06-02]
    Nyckelord :dokosahexaensyra; kognition; uppmärksamhet; mental utveckling; algolja; docosahexaenoic acid; cognition; attention; mental development; algal-oil;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekt av prenatal supplementering med DHA från algolja på barnets uppmärksamhet och mentala utveckling Författare: Mia Andersson & Lovisa Isaksson Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-05-23 Bakgrund: Under fostertiden sker en kraftig utveckling av hjärnan och omega-3-fettsyran dokosahexaensyra (DHA) är en viktig faktor för dess tillväxt. Idag rekommenderas gravida kvinnor att inta 200 mg DHA dagligen från kosten. LÄS MER