Sökning: "ecological foods"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade orden ecological foods.

  1. 1. Interacting futures of the Swedish food system

    Master-uppsats, Stockholms universitet/Stockholm Resilience Centre

    Författare :Hanna Carlsson; [2023]
    Nyckelord :scenarios; scenario modelling; fuzzy cognitive maps; food systems;

    Sammanfattning : Food systems are complex social-ecological systems. Currently, they are the source of large-scale health problems and environmental impacts, and there is widespread agreement that transformative change is needed. Scenarios are useful tools for directing such change, as they provide engaging future visions that work well with complex systems. LÄS MER

  2. 2. Användning av ekologiska och närproducerade livsmedel i ämnet hem- och konsumentkunskap

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ann-Charlott Olén; Carina Hemmarö; Filippa Svedlund; [2023]
    Nyckelord :ekologiskt; närproducerat; ramfaktorer; hem- och konsumentkunskap;

    Sammanfattning : Bakgrund Genom att handla närproducerat och ekologiskt är det möjligt att bidra till hållbar utveckling. Enligt det centrala innehållet för hem och konsumentkunskap ska elever utbildas att göra genomtänkta val av livsmedel som främjar deras hälsa, ekonomi och vår miljö. LÄS MER

  3. 3. Nudging av gröna varor : En kvalitativ studie om hur matbutiker nudgear till ekologiska varor

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Institutionen för samhällsvetenskaper

    Författare :Amna Sahovic; Ljiljana Roncevic; [2022]
    Nyckelord :Nudge theory; nudging; nudges; ecological foods; grocery store.; Nudge theory; nudging; nudges; ekologiska matvaror; matbutik.;

    Sammanfattning : The share of organic sales in grocery stores has decreased and in 2021 the share decreased by 0.5 percent from the year before, where total sales amounted to 6.3 percent. In recent years, nudge theory has become more topical, especially in the subject of ecological- and environmental economics. LÄS MER

  4. 4. Transporters relevans i livsmedelsprodukters Carbon Footprint - En studie rörande utsläpp kopplade till transporter av en färdigproducerad produkt till försäljningsställe samt dess relevans i beräkning av Carbon Footprint.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

    Författare :Rickard Ljungh; Andreas Sköld; [2021-07-15]
    Nyckelord :Transport emissions; Carbon Footprint; Environmentally-friendly consumer; Transportutsläpp; klimatmärkning; Carbon Footprint; m iljömedveten konsument;

    Sammanfattning : As people are becoming increasingly encouraged to consume in an environmentally responsible manner, the importance of guidance and offering accurate information is rising accordingly. Today, many Swedish food producers are marking their products with its corresponding Carbon Footprint. LÄS MER

  5. 5. Sense and nonsense of localized food systems : a case study of food manufacturing in Leipzig

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Lotta Allegra De Carlo; [2021]
    Nyckelord :Germany; localism; local trap; organization theory; short supply chains; value theory;

    Sammanfattning : Purpose: Foods from localized food system approaches have become increasingly popular in recent years. There remains scholarly debate about the added value of such approaches, however. LÄS MER