Sökning: "ekologisk odla"

Visar resultat 1 - 5 av 28 uppsatser innehållade orden ekologisk odla.

  1. 1. Kan samodling av höstraps och utvintrande baljväxter minska angreppen av rapsjordloppa?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Ecology

    Författare :Elin Tegelid; [2023]
    Nyckelord :samodling; rapsjordloppa; utvintrande baljväxter; oljeväxter; raps;

    Sammanfattning : Höstraps (Brassica napus) är en av världens och Sveriges viktigaste grödor. Det är en viktig avbrottsgröda i växtföljder dominerade av spannmål. Tyvärr har den omfattande odlingen gjort att rapsen drabbats av patogener och skadegörare, vilket försvårar ekologisk odling. LÄS MER

  2. 2. Effekter av ätbara perenner som inslag i den småskaliga grönsaksproduktionen : en intervjustudie i social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Hanna Jalilvand Forslund; Vera Celia Öster; [2021]
    Nyckelord :småskalig odling; ätbara perenner; social hållbarhet; ekonomisk hållbarhet; ekologisk hållbarhet;

    Sammanfattning : I det här arbetet undersöks hur en introduktion av perenna grödor kan påverka den småskaliga grönsaksproduktionens sociala, ekonomiska och ekologiska hållbarhet, med avstamp i att många småskaliga odlare har svårt att få företaget att gå runt. I denna studie har kvalitativ information samlats in genom fem intervjuer med småskaliga odlare som integrerat ätbara perenner i form av bär, frukt, grönsaker och nötter i sina odlingar, detta för att få en bild av hur det ser ut inifrån företagen. LÄS MER

  3. 3. Hållbar utveckling med fokus på mat- ur förskollärarens perspektiv

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Örebro universitet/Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

    Författare :Jenny Pettersson; Karolina Carlson; [2021]
    Nyckelord :Hållbar utveckling; ekologiska dimensionen; sociala dimensionen; ekonomiska dimensionen; förskola; odling; mat;

    Sammanfattning : Syftet med denna studie är att undersöka hur förskollärarna arbetar med hållbar utvecklingmed fokus på mat i förskolan samt hur de hanterar de etiska dilemman som kan uppkomma idessa situationer. En kvalitativ metodansats användes i studien där vi genomförde femstycken halvstrukturerade intervjuer med förskollärare. LÄS MER

  4. 4. No-till grain legume production in organic farming : constraints, possibilities and potential agronomic practice

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Zuzanna Chetnik; [2020]
    Nyckelord :no-till; conservation tillage; cover crops; intercropping; organic farming; grain legumes;

    Sammanfattning : Today’s agriculture is often specialised, and relies on pesticides, synthetic fertiliser and tillage. Tillage, especially ploughing, has shown to have a negative impact on climate, soil health and -biodiversity. An alternative is no-tillage, a practice that leaves the soil almost undisturbed except for minimal impact during sowing. LÄS MER

  5. 5. Växtnäringsförsörjning i ekologisk odling utan tillförsel av animaliska gödselmedel

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Anton Odhnoff; Zottie Eidstam; [2020]
    Nyckelord :växtbaserad odling; vegan; ekologisk odling; växtnäring; gröngödsling; bördighet; mikroliv; plant-based farming; vegan; organic production; plant nutrient; green manures; soil fertility; microlife;

    Sammanfattning : The study is about plant nutrient supply for an organic, plant-based cultivation system. The purpose has been to find out whether the nutritional supply can be secured by different cultivation methods in an organic plant-based cultivation system. The reason we choose this subject is because of its relevance for the future. LÄS MER