Sökning: "en kvalitativ studie mat"

Visar resultat 16 - 20 av 304 uppsatser innehållade orden en kvalitativ studie mat.

  1. 16. "DET ÄR INTE LÄTT ATT KOKA SOPPA PÅ EN SPIK" : En kvalitativ studie om chefers upplevelser av krisberedskapsarbete

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Adela Johansson; [2023]
    Nyckelord :krisberedskap; krisberedskapsarbete; offentliga måltider; sjukhusmåltider; sjukhusens måltidsverksamhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Behovet av att stärka samhällens beredskap har ökat bland annat på grund av följder av klimatförändringar, COVID-19-pandemin och krigsutbrott. Vid kris är det av betydelse att de viktigaste samhällsfunktionerna, så som sjukvården, fungerar och forskning visar att mat och måltider har betydelse för patienters tillfrisknande. LÄS MER

  2. 17. "Man får prata, men inte för länge" : En fenomenografisk studie om förskolebarns uppfattningar om måltiden

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

    Författare :Sara Lending; Camilla Karlsson; [2023]
    Nyckelord :Barns perspektiv; Förskola; Måltid; Fenomenografi; Uppfattning;

    Sammanfattning : Syftet med denna fenomenografiska studie är att komma nära barns perspektiv genom att undersöka förskolebarns uppfattningar av fenomenet måltiden. Detta har gjorts utifrån frågeställningen: Vilka uppfattningar av måltiden ger förskolebarnen uttryck för? Studien har använt sig av en kvalitativ undersökningsmetod i form av semistrukturerade gruppintervjuer med 30 förskolebarn i åldrarna tre till sex år. LÄS MER

  3. 18. ”Smaka. Men jag har gjort det, ändå säger de smaka.” : En kvalitativ studie om förskollärares uppfattning av måltidsmiljön, barns delaktighet och autonomi, samt barns uppfattning av sin delaktighet och autonomi vid måltiden i förskolan.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

    Författare :Michelle Stevens; Marie Storm Falkvåg; [2023]
    Nyckelord :Preschool teacher; Children; Mealtime environment; Participation; Autonomy; Childhood Sociological Perspective; Thematic analysis; Förskollärare; Barn; Måltidsmiljö; Delaktighet; Autonomi; Barndomssociologiskt perspektiv; Tematisk analys;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att genom intervjuer synliggöra hur förskollärare uppfattar måltidsmiljön, barns delaktighet och autonomi samt hur barn uppfattar sin delaktighet och autonomi vid måltidssituationen i förskolan. Då uppfattningar om delaktighet och autonomi undersöktes utgick vi från det barndomssociologiska perspektivet och eftersom vi ville synliggöra de uttalanden som var mest frekventa och bärande i intervjuerna användes tematisk analys. LÄS MER

  4. 19. Upplevelser av arbetet med specialkost och anpassad kost i grundskolan : En kvalitativ intervjustudie med skolkökspersonal

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Susannah Hicks; Lisa Thunström; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion: Antalet serverade måltider med special- och anpassad kost i svenska grundskolan ökar. I nationella riktlinjer och rekommendationer finns vägledning för skolkökspersonal inom området. LÄS MER

  5. 20. Diskussioner om mat i idrottsmiljön : En studie om kvinnliga innebandyspelares upplevelser av diskussioner om mat i deras idrottsliga omgivning

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

    Författare :Emmy Svensson; [2023]
    Nyckelord :hälsofrämjande interventioner; idrottsförening; idrottsnutrition; innebandy; kvinnor; energi; mat; matvanor;

    Sammanfattning : Background: Women's experiences of how nutrition is discussed in their sporting environment is relatively unexplored. At the same time, existing research shows that the negative health consequences that can arise from an incorrect diet can be prevented by the athletes receiving proper education and support in the matter, while other research shows that other factors, in addition to knowledge and attitude, that influence the food choices that the athletes do should be explored. LÄS MER