Sökning: "energi och näringsämnen kost"

Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade orden energi och näringsämnen kost.

  1. 1. En kvantitativ analys av matkassemåltiders näringsinnehål

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Rebecka Andersson; Freja Karlsson; Stina Thulin; [2022-06-28]
    Nyckelord :blandkost; lakto-ovo-vegetarisk kost; makronutrienter; matkassar; mikronutrienter; näring;

    Sammanfattning : Antalet vegetarianer ökar i Sverige vilket bidrar till en ökad risk för brister av vissa näringsämnen. I resten av befolkningen finns det andra risker och våra matvanor når inte upp till de rekommendationer som finns. LÄS MER

  2. 2. Energi- och näringsinnehåll i det faktiska intaget av skollunch : en jämförelse mellan pojkar och flickor i årskurs 5

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Britta Agerhäll; Maja Söderqvist; [2014]
    Nyckelord :skollunch; barn; elever; årskurs 5; energiintag; näringsintag; kostregistrering;

    Sammanfattning : Bakgrund Det är viktigt att införa goda matvanor i tidig ålder då dessa lägger grunden för en god hälsa i framtiden. En balanserad och hälsosam kost är dessutom associerad med bättre inlärningsförmåga hos barn. Tidigare forskning visar att det finns skillnader i energi- samt näringsintag hos pojkar och flickor. LÄS MER

  3. 3. Kostråd under graviditeten

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Karin Månsson; Linda Olandersson; [2013-08-20]
    Nyckelord :graviditet; hälsa; kostrådgivning; mödravårdscentral;

    Sammanfattning : Att äta en hälsosam och varierad kost är viktigt för att uppnå hälsa. Graviditeten är en tidpunkt i livet då det är extra viktigt att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen för att tillgodose kvinnans och fostrets hälsa. LÄS MER

  4. 4. Energi- och näringsintag samt livsmedelsval hos HIV-positiva samt HIV-negativa kenyanska gravida kvinnor : En studie utförd på Kinondo Kwetu Clinic, Kenya

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Samira Mobarke; Sophie Rosvall; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Studier på energi- och näringsintag hos gravida kvinnor har tidigare utförts i Kenya i vilka det framkom ett otillräckligt intag av makro- samt mikronutrienter. Graviditet medför ett ökat behov av energi såväl som näringsämnen. Afrika är den kontinent med störst förekomst av HIV, där främst fertila kvinnor drabbas. LÄS MER

  5. 5. Vilka kostråd känner gravida kvinnor till? En kvalitativ studie om medvetenhet och anpassning under en graviditet

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Louise Fredman Charlotte Andersson; [2012-10-01]
    Nyckelord :Gravida; kost; medvetenhet; hälsa; intervjuer;

    Sammanfattning : Bakgrund: En hälsosam och varierad kost är viktig vid alla tidpunkter i livet, inte minst i samband med en graviditet. Gravida kvinnor har i regel ett ökat intresse av att söka efter kostråd som är specifikt anpassade för gravida. LÄS MER