Sökning: "environment food"

Visar resultat 1 - 5 av 1351 uppsatser innehållade orden environment food.

  1. 1. AI-readiness inom livsmedelsbranschen : En kartläggning av nordiska livsmedelsföretag

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för informatik och media

    Författare :Ida Holmberg; Julia Nordgren; [2024]
    Nyckelord :Artificial Intelligence; AI-readiness; AI-technology; TOE-model; food industry; the Nordic; Artificiell Intelligens; AI-readiness; AI-teknik; TOE-modellen; livsmedelsindustrin; Norden;

    Sammanfattning : Livsmedelsindustrin står inför stora utmaningar i framtiden, varav en är att erbjuda och producera livsmedel till en växande population på ett hållbart sätt. Ett sätt att övervinna denna utmaning är att implementera AI-teknik som kan användas för att effektivisera och främja hållbar utveckling inom livsmedelsindustrin. LÄS MER

  2. 2. Assessing water balance and yields in Malawian cropping systems : maize soybean and maize Gliricidia systems resilience against climate change

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Soil and Environment

    Författare :Danila Valeriano; [2024]
    Nyckelord :crop modelling; APSIM; Malawi; maize; soybean; Gliricidia; agroforestry; legume intercropping; climate predictions; climate adaptation; SDSM;

    Sammanfattning : In Malawi, maize monocultures are increasingly susceptible to extreme weather patterns, causing considerable yield reduction and heightened food insecurity for smallholder farmers dependent on rainfed subsistence agriculture. Diversifying cropping systems is crucial for ensuring yield resilience. LÄS MER

  3. 3. Sustainable food packaging based on polyhydroxyalkanoate

    Master-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Safana Al-Ashor; [2024]
    Nyckelord :Biopolymers; Sustainable food packaging; Circular economy; Biobased and biodegradable materials; Food packaging; Processing technologies; Food quality; Shelf-life;

    Sammanfattning : The Norwegian Food Research Institute (Nofima) and the University of Borås worked together to develop this project. The commonly used packaging materials pose a serious threat to the environment, as they are produced from nonrenewable crude oil and cannot decompose naturally. LÄS MER

  4. 4. Har miljöfaktorer betydelse när konsumenter väljer livsmedel? En kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Evelina Pettersson; Madelene Heikkinen; [2024]
    Nyckelord :Environment; food choices; consumers; Miljö; livsmedelsval; konsumenter;

    Sammanfattning : Bakgrund Livsmedelsval som människor gör påverkar både hälsan och miljön. FN:s klimatpanel har fastställt att de globala utsläppen behöver minska med nästan 50% fram till 2030. Det krävs att konsumenter reflekterar över sina livsmedelsval för att samhället ska uppnå en mer hållbar konsumtion och produktion. LÄS MER

  5. 5. Solsken över jordbruksland – Att odla grön energi utan att tappa jordens guld

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Fastighetsvetenskap

    Författare :Evelin Ericsson; [2024]
    Nyckelord :Solar power installations; Solar parks; County Administrative Board; Solar panels on agricultural land; cultivated land; Social Sciences;

    Sammanfattning : This research aims to investigate the differences in decision-making between the County Administrative Board of Skåne and the County Administrative Board of Halland regarding the establishment of solar parks on arable agricultural land. The study also includes an analysis of how legal precedents may have influenced the decision-making process by examining cases decided before and after the rulings of the Land and Environment Court of Appeal in two specific cases concerning solar parks on agricultural land in Skåne. LÄS MER