Sökning: "examensarbete nutrition"

Visar resultat 1 - 5 av 96 uppsatser innehållade orden examensarbete nutrition.

  1. 1. Exploring alternative surfactants to replace PEG within lipid nanoparticles

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Bioteknik (CI); Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Författare :Elina Edidovica; [2024]
    Nyckelord :Lipid nanoparticle; polyethelyne glycol PEG ; alpha-tomatine; N-hexadecyl beta d-maltoside HDM ; DOPC; DPPC; cholesterol; film hydration; stability study; DLS; Cryo-TEM; SAXS; pharmaceutical formulation; Chemistry;

    Sammanfattning : Over the past decade an increasing amount of studies has demonstrated that PEGylation not only precipitates reductions in drug delivery efficiency but also triggers the immune system to produce antibodies, specifically anti-PEG antibodies. The objective of my thesis is to explore alternative surfactants that could viably replace PEG within lipid nanoparticles. LÄS MER

  2. 2. Utfodring av den geriatriska hästen : en enkätstudie om hur hästägare tillgodoser näringsbehov vid åldersrelaterade tillstånd och sjukdomar

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Elin Hellström; [2023]
    Nyckelord :fång; hull; häst; kolik; nutrition; PPID; tandproblematik; åldrande;

    Sammanfattning : Idag blir allt fler hästar äldre vilket kräver att deras ägare är medvetna om vad den äldre hästen har för behov. Det kräver även att de är medvetna om vilka åldersrelaterade tillstånd och sjukdomar som är vanliga hos den äldre hästen för att kunna anpassa omvårdnaden och utfodringen därefter. LÄS MER

  3. 3. Falafel på favaböna : En studie på olika ingrediensers effekt på volym och textur

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Johanna Lavin; Amanda Valenzuela Diaz; [2022]
    Nyckelord :food science; livsmedelsteknik; favaböna; falafel; proteinskifte; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Köttkonsumtionen ökar hela tiden och bidrar till en negativ klimatpåverkan. Detta på grund av de växthusgaser som köttindustrin medför. Att äta en mer växtbaserad kost kan ha en effektfull inverkan på minskandet av dessa växthusgaser. LÄS MER

  4. 4. Green Coacervates for Pharma and Food

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Izabella Imets; Andreas Vallin; [2022]
    Nyckelord :MSc; coacervate; biosurfactant; biopolymer; SAXS; DLS; elliposometry; pharmaceutical technology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Anionic biosurfactant-cationic biopolymer systems were investigated to identify and characterize a coacervation window. The characterization of the systems was performed with dynamic light scattering, small angle x-ray scattering and in-situ ellipsometry. LÄS MER

  5. 5. Chiafröns påverkan i glutenfria bröd

    M1-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Jonathan Laike Ståhle; Tobias Christensen; [2021]
    Nyckelord :Salvia hispanica; Chia; Chia seeds; Gluten-free bread; Food engineering; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : I detta examensarbete har tanken varit att få en ökad kunskap för hur chiafröet påverkar det glutenfria brödet. Orsaken till det glutenfria brödets uppkomst är sjukdomen celiaki. Samtidigt som forskning utförs inom området celiaki är det svårt för människor med denna diagnos att hitta bra glutenfria brödalternativ. LÄS MER