Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 42 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Tiaminbrist på idisslare : hur vanligt är det med symtom i Sverige?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Johan Turnstedt; [2024]
    Nyckelord :CCN; cerebrocortikal nekros; PEM; polioencefalomalaci; enkätstudie;

    Sammanfattning : Tiamin är ett vattenlösligt vitamin essentiellt för många djur, inklusive människor. Idisslare producerar normalt tillräckligt med tiamin via mikrober i våmmen, men brist kan ändå uppstå vid särskilda förhållanden. LÄS MER

  2. 2. Tillskottsutfodring av ren (Rangifer tarandus) på slakterier : rutiner och utmaningar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Ida Suopanki; [2022]
    Nyckelord :tillskottsutfodring; Rangifer tarandus; slakteri; metabolism; rutiner; utmaningar;

    Sammanfattning : Utfodring av ren blir alltmer vanligt inom renskötseln på grund av krympande betesmarker och förändrade klimatförhållanden. Faktorer som skogsbruk och infrastruktur har bidragit till konkurrens om marken. Vidare har klimatförändringar i form av temperaturväxlingar och mer nederbörd bidragit till svårare vinterbetesförhållanden. LÄS MER

  3. 3. Kan Campylobacter överföras via hönsägg?

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Författare :Jeremy Rocchio; [2021]
    Nyckelord :Campylobacter jejuni; ägg; höns; kyckling; överlevnad; överföring;

    Sammanfattning : Campylobacterios är den vanligaste rapporterade orsaken till magtarminfektion hos människor i såväl Sverige som övriga Europa och USA. Campylobacter jejuni subsp. jejuni är den underart som oftast orsakar sjukdom. Sjukdomen orsakar stora ekonomiska kostnader för samhället varje år. LÄS MER

  4. 4. Betydelsen av övernattning på slakteri för förekomsten av slaktskador hos gris och nötkreatur

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Anna Emlén; [2020]
    Nyckelord :gris; nötkreatur; slakteri; övernattning; skada; trauma;

    Sammanfattning : Varje år slaktas cirka 2,5 miljoner grisar och 420 000 nötkreatur i Sverige. Av dessa uppskattas ca 44 % övernatta på slakteri. Att skickas till slakt innebär mycket stress för djuren och slakterimiljön är inte optimal för djurens välfärd eftersom den innehåller för djuren obekanta lukter, ljud och individer. LÄS MER

  5. 5. Etiska aspekter på grishållning

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Alexandra Granlund; [2019]
    Nyckelord :utilitarismen; djurrättighetsetiken; rättfärdiga; grishållning; etik; gris; kött;

    Sammanfattning : Grisen har sedan långt tillbaka i tiden varit en viktig källa till kött för människan och än idag är griskött populär mat i stora delar av världen. Till skillnad från exempelvis får och kor, som hålls för såväl kött som ull respektive mjölk, hålls grisar med det primära syftet att förse människan med produkter från dess döda kropp. LÄS MER