Sökning: "födoämnesöverkänslighet"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet födoämnesöverkänslighet.

  1. 1. Inkludering i hem- och konsumentkunskap : Upplevelser av undervisningen bland elever med födoämnesöverkänslighet

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Lina Norberg; [2022]
    Nyckelord :Födoämnesöverkäsnlighet; inkludering; hem- och konsumentkunskap;

    Sammanfattning : ABSTRACT Background There are both psychosocial and physical aspects that strengthen thefeeling of exclusion for students with food hypersensitivity, which in turn can affectlearning negatively. Students have the right to receive the support they need in school todevelop knowledge, regardless of needs and conditions. LÄS MER

  2. 2. Förskolepersonals upplevelse av trygghet, stöd och kunskap i relation till födoämnesöverkänslighet hos barn : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Elin Brännmark; Josefin Rönnlund; [2022]
    Nyckelord :födoämnesöverkänslighet; allergi; förskola; barn;

    Sammanfattning : Bakgrund Födoämnesöverkänslighet är vanligt hos barn i skolåldern, omkring 6–8 % av yngre barn i Sverige har en bekräftad födoämnesallergi. Den mat som serveras på förskolor och skolor ska vara säker för födoämnesöverkänsliga barn att inta vilket ställer höga krav på skol- och förskolepersonal. LÄS MER

  3. 3. Födoämnesöverkänslighet : Hur pedagogerna bemöter födoämnesöverkänsliga barn i förskolan och hur de får kunskaper i ämnet

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

    Författare :Malin Lindberg; [2016]
    Nyckelord :Conquer knowledge; Foodhypersensitivity; Preschool; Treatment; Bemötande; Erövra kunskap; Födoämnesöverkänslighet; Förskola;

    Sammanfattning : In this study I have investigated how educators in preschool get their knowledge about foodhypersensitivity and how they treat these children in the preschool activites. I have interviewed six educators at three preschools in different areas. LÄS MER

  4. 4. Födoämnesöverkänsligas uppfattningar om att äta ute : Efter införandet av krav på information om 14 allergener

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Maria Molin; Marie Wikberg; [2016]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Födoämnesöverkänslighet påverkar många aspekter av vardagen och kan leda till sociala begränsningar och försämrad livskvalitet. Sedan 13 december 2014 finns EU-lag på att information om 14 allergener ska lämnas muntligt eller skriftligt på café och restaurang. LÄS MER

  5. 5. Födoämnesöverkänsligas vanor och uppfattningar kring livsmedel och måltider

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Karin Wansulin; [2014]
    Nyckelord :Födoämnesöverkänslighet;

    Sammanfattning : Bakgrund Det blir allt vanligare med födoämnesöverkänsligheter i Sverige. Men personer med födoämnesöverkänslighet upplever det svårt att äta ute då de kan utsättas för vissa risker på grund av restaurangpersonalens bristande kunskaper. LÄS MER