Sökning: "falltal"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade ordet falltal.

  1. 1. Lantsorter och moderna sorter av vårvete : effekt av gödsling och miljö

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Anders Lööv; [2022]
    Nyckelord :lantsorter; vårvete; lantvete; kulturspannmål; ekologisk odling;

    Sammanfattning : Lantsorter har tillskrivits flera goda agronomiska egenskaper som att vara anpassningsbara till rådande odlingsförutsättningar, effektivt vatten- och näringsupptag, förmåga att stå emot hög värme och torka, samt god ogräskonkurrensförmåga. Kvalitetsegenskaper som protein- och glutenhalt beskrivs vara särskilt höga och bakningsegenskaperna goda. LÄS MER

  2. 2. Går det att odla ekologiskt vårvete för hantverksmässig bakning i Jämtlands län?

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Agricultural Research for Northern Sweden

    Författare :Amanda Halvarsson; [2018]
    Nyckelord :vårvete; lantvetesorter; bakegenskaper; vetets historik; vetets genetik; Triticum; odlingsåtgärder; väderdata; falltal; glutenhalt; kvalitetsegenskaper;

    Sammanfattning : Intresset för hantverksmässig bakning med vete ökar. Utifrån detta kommer denna studie att belysa kedjan från ”jord till bord” genom odlingsförsök, intervjuundersökning samt bakning på mjöl från försökssorterna som bedöms av en smakpanel. Sortförsöket med vårvete (Triticum Aestivum L. LÄS MER

  3. 3. Durumvete : lantbrukares erfarenheter av durumveteodling på Gotland

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Erik Siggelin; [2017]
    Nyckelord :Triticum durum; avkastning; intervju;

    Sammanfattning : Durumvete (Triticum durum) är en tetraploid art av vete som främst används för pastatillverkning. Gotland har bra förutsättningar för durumveteodling jämfört med andra delar av Sverige, eftersom klimatet är milt och soligt, samt att jordens pH-värde är högt. LÄS MER

  4. 4. Comparison of cholesterol-lowering effect of β-glucan in cereals and bread

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Ellen Steneryd; [2016]
    Nyckelord :Oat; β-glucan; total cholesterol; LDL-cholesterol; RTE cereals; bread;

    Sammanfattning : High levels of total- and LDL-cholesterol in blood are risk factors related to cardio-vascular disease. One of several measures to prevent this is consumption of the viscous soluble fibre β-glucan that in high amount is found in oats. LÄS MER

  5. 5. När är det ekonomiskt försvarbart att investera i en fabriksny skördetröska? : en studie av tre fiktiva gårdar

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Axel Lundberg; Ludvig Magnusson; [2013]
    Nyckelord :skördetröska; spannmål; läglighetseffekter; maskinkostnad; falltal;

    Sammanfattning : År 2010 uppgick antalet jordbruksföretag, vars sysselsättning är traditionell växtodling, till 18 596 stycken. Under de senaste 20 åren har antalet jordbruksföretag minskat med 26 % vilket medför att kvarvarande företag blir allt större (www, Statens jordbruksverk, 2011). LÄS MER