Sökning: "fett sjukdomar"

Visar resultat 1 - 5 av 37 uppsatser innehållade orden fett sjukdomar.

  1. 1. Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Grönroos; Maya Salmikivi; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. LÄS MER

  2. 2. Brännässla (Urtica dioica L.): Bioaktiva komponenter och funktionella egenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Matilda Wetterholm; [2023]
    Nyckelord :Urtica Dioica L.; bioaktiva komponenter; hälsa;

    Sammanfattning : Urtica dioica L. (UD) eller brännässla har använts i tusentals år som traditionell medicin och i kosten. Litteraturstudien syftar till att undersöka vilka bioaktiva komponenter som finns i nässla och dess funktionella egenskaper med fokus på hälsa. Brännässlan är känd som ett ihärdigt ogräs som orsakar smärtsam klåda. LÄS MER

  3. 3. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Fanny Lagerström; [2023]
    Nyckelord :Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Sammanfattning : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. LÄS MER

  4. 4. Padel-tennis effekter på fysiologisk hälsa Korttidseffekter på kroppsammansättning och kondition hos medelålders män

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Jonathan Lundin Everlund; Christian Hiller; [2022-05-20]
    Nyckelord :Bio-impedans; Fett; Hälsa; Kondition; Padel-tennis; Visceralt fett; VO2-Max Sammanfattning;

    Sammanfattning : Forskning indikerar på att svenskar inte lever upp till den rekommenderade mängden fysisk aktivitet. Detta påverkar folkhälsan negativt och ökar risken för hälsorelaterade sjukdomar som typ II diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Padel-tennis är idag en av världens snabbast växande sporter. LÄS MER

  5. 5. Expression and purification of pyruvate transporting human mitochondrial pyruvate carrier (MPC) protein complex for structural studies

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Examensarbeten i molekylärbiologi

    Författare :Markus Wendler; [2022]
    Nyckelord :Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : Pyruvate is one of the main molecules needed for the citric acid cycle, which produces energy in the form of ATP. The citric acid cycle reaction occurs in the mitochondrial matrix, and for pyruvate to participate in the reaction, it needs to be transported from the cytosol across the mitochondrial membranes into the mitochondrial matrix. LÄS MER