Sökning: "filamentös svamp"

Hittade 5 uppsatser innehållade orden filamentös svamp.

  1. 1. Utveckling av läderliknande material från svampbiomassa : Odlingsförhållanden och effekter av garvning före och efter skörd

    M1-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Johan Tenbrink; Viktor Svensson; [2022]
    Nyckelord :Chestnut; Food waste; Fungal leather; Glycerol; Genipin; Myrobalan; Quebracho; Rhizopus delemar; Tannin; Tara; Wet laying;

    Sammanfattning : Det slängs bröd i svenska matvarubutiker i Sverige samtidigt som läderproduktion är miljöförstörande. För att mildra miljöpåverkan av konventionell lädertillverkning och matsvinn i matvarubutiker odlades filamentös svamp på brödrester för att användas som ett miljövänligt alternativ till animaliskt läder. LÄS MER

  2. 2. Extraktion av proteiner från olika råvaror för humankonsumtion

    M1-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Vilma Smedberg; [2020]
    Nyckelord :proteinextraktion; alkalisk extraktion; protein; isolat; mjölmask; filamentös svamp; mykoprotein; solubilisering; avfettat mjöl; quinoa; ärta; isoelektrisk punkt; dispergera och supernatant;

    Sammanfattning : Som följd av dagens ökning i global befolkning och köttproduktion är alternativa hållbara köttsubstitut mycket eftertraktat. Som basal råvara kan växter eller mikrobiella produkter utnyttjas för proteinrika hållbara livsmedelsprodukter. LÄS MER

  3. 3. Texture analysis of a fungal fermented product as a meat substitute

    M1-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Julia Börjesson; Kerstin Meddings; [2019]
    Nyckelord :Neurospora intermedia; Rhizopus oryzae; fermenterat köttsubstitut; texturanalys;

    Sammanfattning : Jordens befolkning förväntas ha överstigit 9 miljarder till 2050, vilket leder till en ökning av matbehov med 70%. Ungefär en tredjedel av all producerad mat slängs idag, speciellt grönsaker, bröd och annan mat med kort hållbarhetsdatum. LÄS MER

  4. 4. Application of Apple pomace for Fungal Cultivation

    M1-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Bill Floberg Karlsson; Jonatan Viitala; [2019]
    Nyckelord :apple pomace; filamentous fungi; Rhizomucor biomass; ethanol; äppelpressmassa; svamp;

    Sammanfattning : Apple pomace is a solid by-product acquired from pressing and crushing millions of tons of apple in juice-industries. It represents 25-30 % of the original fruit and consists of peels, seeds and pulp. This raw material has multiple applications due to its high carbohydrate and moisture content. LÄS MER

  5. 5. Brödrester till bioetanol och djurfoder

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Eh Hser Nay Theimya; [2018]
    Nyckelord :Bioethanol; liquefication; fermentation; animal feed; Bioetanol; förvätskning; fermentering; djurfoder;

    Sammanfattning : Idag produceras bioetanol från grödor som sockerrör, majs, vete osv. Det är ett etiskt dilemma att använda potentiell mat för produktion av bränsle när det samtidigt som det råder matbrist i många länder. En bättre lösning är att använda restprodukter istället. I projektet utnyttjades restprodukter som bröd. LÄS MER