Sökning: "flavonoider"

Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade ordet flavonoider.

  1. 1. Brännässla (Urtica dioica L.): Bioaktiva komponenter och funktionella egenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Matilda Wetterholm; [2023]
    Nyckelord :Urtica Dioica L.; bioaktiva komponenter; hälsa;

    Sammanfattning : Urtica dioica L. (UD) eller brännässla har använts i tusentals år som traditionell medicin och i kosten. Litteraturstudien syftar till att undersöka vilka bioaktiva komponenter som finns i nässla och dess funktionella egenskaper med fokus på hälsa. Brännässlan är känd som ett ihärdigt ogräs som orsakar smärtsam klåda. LÄS MER

  2. 2. Användning av vallväxter för parasitbekämpning hos betande får

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Towe Olsson; [2023]
    Nyckelord :käringtand; esparsett; vitklöver; cikoria; vallväxter; får; lamm; parasiter; tannin; seskviterpen laktoner; flavonoider;

    Sammanfattning : Mag- och tarmparasiter kan ge konsekvenser för både fårs och lamms hälsa samt för fårproducenternas ekonomi. Symptom som blodbrist, tillväxthämning samt plötsliga dödsfall kan uppstå hos djuren. Felaktig användning eller överanvändning av kemiska parasitbehandlingar har även lett till en ökande resistens hos parasiterna. LÄS MER

  3. 3. Haltbestämning av flavanoider i hantverksmässigt tillverkad choklad

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Patrik Petersson; [2021]
    Nyckelord :Hälsopåstående; kakao; flavonoider; kakaoflavanoler; coachning; High Performance Liquid Chromatography; HPLC;

    Sammanfattning : Choklad erhålls från kakaobönan som är frukten på kakaoträdet (Theobroma cacao). För att skapa choklad bearbetas kakaobönan vilket påverkar halten av bioaktiva ämnen i produkten. Choklad innehåller flera typer av bioaktiva ämnen där kakaoflavanolerna epikatechin och katechin är de mest framträdande. LÄS MER

  4. 4. Effect of dietary flavonoids on hepatic CYP2E1 and 3A4 activity : implication for food-drug interactions

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Johanna Östlund; [2017]
    Nyckelord :cytochrome P450; CYP2E1; CYP3A4; flavonoids; quercetin; myricetin; isorhamnetin; food-drug interactions;

    Sammanfattning : Flavonoids are a group of phytochemicals ubiquitously present in vegetables, fruits, berries and herbs. It is suggested that they contribute to protection against several lifestyle diseases including cancer. LÄS MER

  5. 5. Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Christina Johnsson; Jenny Svensson; [2016-06-15]
    Nyckelord :Blåbär; bilberry; vaccinium myrtillus; övervikt; fetma; blodtryck; blodglukos; insulinkänslighet; polyfenoler; blueberry; overweight; obesity; blood pressure; blood glucose; insulin sensitivity; polyphenols;

    Sammanfattning : Titel: Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma? Författare: Christina Johnsson & Jenny Svensson Handledare: Anna Winkvist Examinator: Helen Lindqvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-04-06 Bakgrund: Övervikt och fetma är ett allt mer ökande problem i vårt samhälle. Med detta ökar också risken för att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. LÄS MER