Sökning: "flavonoids"

Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser innehållade ordet flavonoids.

  1. 1. Brännässla (Urtica dioica L.): Bioaktiva komponenter och funktionella egenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Matilda Wetterholm; [2023]
    Nyckelord :Urtica Dioica L.; bioaktiva komponenter; hälsa;

    Sammanfattning : Urtica dioica L. (UD) eller brännässla har använts i tusentals år som traditionell medicin och i kosten. Litteraturstudien syftar till att undersöka vilka bioaktiva komponenter som finns i nässla och dess funktionella egenskaper med fokus på hälsa. Brännässlan är känd som ett ihärdigt ogräs som orsakar smärtsam klåda. LÄS MER

  2. 2. Användning av vallväxter för parasitbekämpning hos betande får

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Towe Olsson; [2023]
    Nyckelord :käringtand; esparsett; vitklöver; cikoria; vallväxter; får; lamm; parasiter; tannin; seskviterpen laktoner; flavonoider;

    Sammanfattning : Mag- och tarmparasiter kan ge konsekvenser för både fårs och lamms hälsa samt för fårproducenternas ekonomi. Symptom som blodbrist, tillväxthämning samt plötsliga dödsfall kan uppstå hos djuren. Felaktig användning eller överanvändning av kemiska parasitbehandlingar har även lett till en ökande resistens hos parasiterna. LÄS MER

  3. 3. Haltbestämning av flavanoider i hantverksmässigt tillverkad choklad

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Patrik Petersson; [2021]
    Nyckelord :Hälsopåstående; kakao; flavonoider; kakaoflavanoler; coachning; High Performance Liquid Chromatography; HPLC;

    Sammanfattning : Choklad erhålls från kakaobönan som är frukten på kakaoträdet (Theobroma cacao). För att skapa choklad bearbetas kakaobönan vilket påverkar halten av bioaktiva ämnen i produkten. Choklad innehåller flera typer av bioaktiva ämnen där kakaoflavanolerna epikatechin och katechin är de mest framträdande. LÄS MER

  4. 4. Examination of Nopal Cactus Cladodes and its Effect on Postprandial Glycemic Regualtion through a Pilot Meal study on Healthy Volunteers

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Omar Sokrat; [2021]
    Nyckelord :Nopal; Cladodes; Dietary fiber; Hydrolysis index; Glycemic response; Appetite variables; Applied nutrition; Food Chemistry; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Opuntia ficus-indica is a cactus plant rich in dietary fiber and vitamins. It can be considered as a functional food, and some of its extracted components can be added as functional ingredients to improve postprandial glycemic regulation. LÄS MER

  5. 5. Water Insoluble Fraction of Nopal (Opuntia ficus) Cladodes Beneficially Affects Postprandial Appetite-related Variables, while the Soluble Fraction Has No Effect: A Randomized Crossover Study in Healthy Volunteers

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Phuong Dung Kieu; [2020]
    Nyckelord :Nopal cladodes; appetite variables; dietary fiber; hydrolysis index; obesity; applied nutrition; food chemistry; industriell näringslära; livsmedelskemi; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Introduction: The world has witnessed a global trend of increasing obesity, which is directly linked to non-communicable diseases, such as type 2 diabetes (T2D). The epidemic of obesity is largely associated with consumption of high calorie diets and low physical activity. LÄS MER