Sökning: "folkhälsovetenskap kost"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade orden folkhälsovetenskap kost.

  1. 1. Lyckas eller misslyckas? : Influencers budskap om livsstilsrelaterad hälsa

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Folkhälsovetenskap

    Författare :Lina Ahl; [2021]
    Nyckelord :Health; influencer; Instagram; healthism; Hälsa; influencer; Instagram; hälsoism;

    Sammanfattning : Hälsokommunikation har flera etiska utmaningar. Det uttrycks ofta att hälsa är individens eget ansvar. Så kallad ”hälsoism” och kroppens form som bevis på hälsa är något som reproduceras i media. Idag är det väldigt vanligt att använda olika sociala medier, bland annat för att söka efter information om hälsa. LÄS MER

  2. 2. Vegansk kost och typ 2-diabetes

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Tilda Holm; Patrik Svensson; [2021]
    Nyckelord :Type 2-diabetes; vegan diet; cardiovascular disease; public health; plant-based diet; prevention; Typ 2-diabetes; vegansk kost; kardiovaskulär sjukdom; folkhälsovetenskap; växtbaserad kost; prevention;

    Sammanfattning : Introduktion: Kardiovaskulära sjukdomar är en av de vanligaste sjukdomarna världen över och står årligen för 18 miljoner dödsfall, en tredjedel av alla dödsfall. En av dessa sjukdomar är diabetes som en av elva i världen har i någon form och mörkertalet är stort. Typ 2-diabetes (T2D) kan vara ärftlig men är också påverkbart. LÄS MER

  3. 3. En beskrivning av hur personer med diabetes typ 2 upplever att genomgå livsstilsförändringar till följd av sjukdomen

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap; Högskolan i Gävle/Avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap

    Författare :John Österberg; Namir Rahim; [2018]
    Nyckelord :Diabetes mellitus typ 2; livsstilsförändring; möjligheter; svårigheter; upplevelse;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes är en av de sjukdomar som är mest växande globalt. I Sverige är det över 400 000 människor som lever med diabetes. Diabetessjukdomen finns i olika former och de vanligaste formerna är diabetes typ 1 och diabetes typ 2. Risken att bli drabbad av den sjukdomen ökar vid fetma, tobaks- och alkoholkonsumtion. LÄS MER

  4. 4. Arbetsmåltider och arbetsmåltiden som en möjlighet till återhämtning : En intervjustudie med sjuksköterskor

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Folkhälsovetenskap

    Författare :Mikaela Estander; [2017]
    Nyckelord :Public Health; recovery; meals at work; environment; breaks; Folkhälsa; återhämtning; arbetsmåltider; måltidsmiljön; rast; pauser;

    Sammanfattning : The purpose of this study was to investigate how nurses describe their meals at work, and how meals at work was described as a possibility to recover. The method had a qualitative approach with semi-structured interviews. Five nurses participate and were recruited through a snowball sampling. The interviews were recorded and then transcribed. LÄS MER

  5. 5. Damfotbollsspelares kostintag under 24 timmar retroperspektiv intervjustudie : En tvärsnittundersökning

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap

    Författare :Nathalie Eriksson; [2016]
    Nyckelord :public health; female football; division; nutrition; training; performance; folkhälsa; damfotbollsspelare; division; kost; träning; prestation;

    Sammanfattning : Syftet med studien var att undersöka kostintaget hos amatördamfotbollsspelare i division 2, 3 och 5 i mellersta Sverige. Studien är en deskriptiv, empirisk tvärsnittsstudie med kvantitativ ansats. Datainsamlingen bestod av 24 h recall intervjuer och en enkät med bakgrundsinformation om deltagaren. LÄS MER