Sökning: "food crop"

Visar resultat 1 - 5 av 252 uppsatser innehållade orden food crop.

  1. 1. Potentialen hos ”Mattenklee” (mattbildande klöver) : en ny typ av rödklöver i Sverige

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Marcus Älmefur; [2020]
    Nyckelord :rödklöver; Mattenklee; rotröta;

    Sammanfattning : Rödklöver (Trifolium pratense L.) är Sveriges mest odlade vallbaljväxt. En gräsvall med klöver i jämförelse med en ren gräsvall medför högre skördepotential, smakligare, näringsrikare foder och bidrar till en ökad födoresurs för pollinerare. LÄS MER

  2. 2. Water quality and water availability at Gårdstånga Nygård

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Teknisk vattenresurslära

    Författare :Lina Lennklev; [2020]
    Nyckelord :Water resource management; Water quality; Agriculture; Water balance; Constructed wetlands; Surface water bodies; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : The report investigated partly how agriculture on and near Gårdstånga Nygård affected the water quality in nearby surface water bodies during the period of testing, and partly whether the supply of water in the Rödabäck river basin is large enough to enable the construction of a well-functioning irrigation pond. The water quality was evaluated by collecting water samples in the field, reading the values of these samples for various water quality parameters and finally an evaluation of said values. LÄS MER

  3. 3. Mjöldryga (Claviceps purpurea) : ett ökande problem i Sverige

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Forest Mycology and Plant Pathology

    Författare :Linus Holgersson; [2020]
    Nyckelord :Mjöldryga; Claviceps purpurea; mykotoxin;

    Sammanfattning : Mjöldryga orsakas av den ascomykota svampen Claviceps purpurea. Mjöldryga har lett till flera massförgiftningar genom historien på grund av de svampgifter som bildas i svampens sklerotier. Svampen bildar sklerotier vilka är mjöldrygans övervintringsstadie. LÄS MER

  4. 4. Arbuscular mycorrhiza in landrace and modern wheat : its impact on plant performance and how it is influenced by plant breeding and modern cropping practices

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Klara Yngve; [2020]
    Nyckelord :arbuscular mycorrhiza; landrace varieties; modern cultivars; wheat; conventional cropping systems; organic cropping systems;

    Sammanfattning : Modern agriculture has a negative impact on climate and environment and is challenged by climate change. A transition to a more sustainable, secure and yet high food production is necessary. Landrace cereals attract attention for their ability to sustain nutrient deficiency, drought and harsh climate conditions. LÄS MER

  5. 5. Soaking and fermentation of Lupin seeds to improve their nutritional properties

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Luut Hermans; [2020]
    Nyckelord :Lupin; Fermentation; Soaking; Dehulling; Phytate; Phenols; Total phenolic content; Protein; Food technology; Livsmedelsteknologi; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Lupin seeds contain like many other grains and legumes the mineral inhibitor phytate. The presence of this anti-nutrient decreases the bioavailability of minerals such as zinc and iron. LÄS MER