Sökning: "glutenfri trend."

Hittade 4 uppsatser innehållade orden glutenfri trend..

  1. 1. Hur påverkar celiaki vardagen? : En enkätstudie med fokus på måltider utanför hemmet och den glutenfria trenden.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Fanny Ingman; [2020]
    Nyckelord :Celiaki; glutenfri trend.;

    Sammanfattning : Bakgrund Antalet personer som är diagnostiserade med celiaki har inte förändrats de senaste åren men trots det har antalet personer som följer en glutenfri kost tredubblats, en förändring som talat för att glutenfri kost blivit en trend. Vuxna med celiaki undviker att äta på café eller restaurang och bidragande orsaker till det är kontaminationsrisk, dålig kommunikation med personalen och restaurangpersonalens otillräckliga kunskap om sjukdomen. LÄS MER

  2. 2. Den glutenfria kosten – vår tids största diet på gott eller ont?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Lisa Groop; Erik Tieu; [2019-08-12]
    Nyckelord :Kost; celiaki; gluten; självdiagnostisering;

    Sammanfattning : Den glutenfria trenden sprids allt mer runt om i världen, inklusive i Sverige. En glutenfri diet är nödvändig för individer med celiaki men allt fler individer som inte har celiaki följer numera kosten. Glutenfri kost innebär att individer exkluderar gluten, som finns i spannmålen vete, korn och råg. LÄS MER

  3. 3. Upplevd känslighet mot födoämnen : En kvantitativ enkätundersökning bland individer från 15 års ålder

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emelie Vallström; Una Otterbech; [2018]
    Nyckelord :Födoämneskänslighet; allergi; livsmedel; känslighet; födoämnen; kvantitativ; allergener; gluten; mjölkprotein; laktos;

    Sammanfattning : Bakgrund Födoämneskänslighet är ett växande samhällsproblem och har ökat internationellt de senaste åren samt tenderar att fortsätta öka. Det finns även en ökad trend i samhället där folk väljer att äta mjölk- och glutenfri mat. LÄS MER

  4. 4. Glutenfri trend? : En studie utförd på studenter vidUppsala universite

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma Nilsson; Linn Torstensson; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : .... LÄS MER