Sökning: "glykogen"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade ordet glykogen.

  1. 1. RNAlater som bevaringsmetod för muskelvävnad : En jämförande metodstudie om frystorkning, RNAlater och RNAlater-ICE som bevaring av skelettmuskulatur inför molekylärbiologiska analyser

    Kandidat-uppsats, KTH/Medicinteknik och hälsosystem

    Författare :Alice Engvall; Tuva Eriksson-Viklund; [2022]
    Nyckelord :RNAlater; RNAlater-ICE; frystorkning; bevaringsmetod; skelettmuskulatur; muskelfibrer; protein; Western Blot; proteinbestämning; glykogenmängd; enzymaktivitet; molekylärbiologi;

    Sammanfattning : I denna metodstudie jämfördes Thermo Fishers bevarande lösningar RNAlater och RNAlater-ICE med frystorkning som bevaring av skelettmuskulatur från människa. Studien gjordes med syftet att avgöra om RNAlater och/eller RNAlater-ICE kan ersätta frystorkning, i hopp om att underlätta dissekering av muskelvävnad. LÄS MER

  2. 2. Inverkan av suggans ålder och utfodring på råmjölkens mängd och sammansättning

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Anna-Karin Sellberg; [2020]
    Nyckelord :gris; råmjölk; sammansättning; ålder; kullnummer; utfodring;

    Sammanfattning : Newborn piglets have small energy reserves consisting of fat and glycogen, most of which are deposited in the liver and muscle tissues and therefore not available for thermoregulation. Hence, it is of utmost importance for the piglet's survival that it receives nourishment (colostrum) from the sow as soon as possible after birth to cover the piglet’s survival needs and enable a healthy increase in body weight. LÄS MER

  3. 3. Förekomsten av mörkt, fast och torrt (DFD) nötkött i Sverige : faktorer som påverkar uppkomsten av kvalitetsdefekten

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Sanna Pasanen; [2018]
    Nyckelord :slakt; köttindustri; stressfaktorer; storboskap; köttkvalitet; nötkreatur; djurskydd;

    Sammanfattning : Denna studie behandlar kvalitetsdefekten Dark, firm and dry (DFD) i nötkött. Det är ett tillstånd som uppkommer i slaktkroppen post mortem och gör köttet mörkt, fast och torrt. Defekten är ett resultat av en kraftig förbrukning av glykogen i skelettmuskulaturen innan slakt som en respons på kronisk eller långtidsstress. LÄS MER

  4. 4. Kan frekvensen av återkommande korsförlamningsfall hos häst minskas med en anpassad foderstat?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Författare :Timjan Åkerholm; [2018]
    Nyckelord :korsförlamning; ; häst; foder; glykogen; ;

    Sammanfattning : Korsförlamning är en muskelsjukdom som kan drabba alla olika typer av hästar men är vanligast hos tävlingshästar och arbetshästar. De kliniska symptomen för korsförlamning är smärta, kramper och stelhet i musklerna som i värsta fall leder till en tillfällig förlamning främst lokaliserad i rygg och bakben. LÄS MER

  5. 5. Kolhydratdigestion hos häst : icke-strukturella kolhydrater

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Malin Arkå; [2018]
    Nyckelord :ekvin; foder; fodermedel; fruktaner; fång; kolik; magsår; stärkelse;

    Sammanfattning : Hästar utfodras i dagsläget på ett sätt som inte är anpassat efter deras digestionsapparat. Det kan leda till sjukdomar såsom kolik, fång och magsår. De här sjukdomarna är vanligt förekommande och kan i vissa fall vara fatala. LÄS MER