Sökning: "god smak"

Visar resultat 1 - 5 av 66 uppsatser innehållade orden god smak.

  1. 1. Formulation development, rheological characterization, and cosmetic evaluation of gel-creams

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Carl Pontén; [2024]
    Nyckelord :Rheology; Texture analysis; Viscometry; Semisolids; Design of Experiments; Critical Process Parameters; Critical Quality Atttibutes; Pharmaceutical Technology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Oil in water (o/w) emulsions are thermodynamically unstable systems composed of small oil droplets dispersed in a continuous aqueous phase. This means that given enough time, the two phases will separate. Pharmaceutical emulsions are used as a method of administering the Active Pharmaceutical Ingredient (API) for topical applications. LÄS MER

  2. 2. Varning för god smak! En diskursanalys av Josef Franks formgivning

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för konsthistoria och visuella studier

    Författare :Andreas Siotis; [2023]
    Nyckelord :Bourdieu; pedantic disposition; aesthetic disposition; taste; distinction; Josef Frank; Arts and Architecture;

    Sammanfattning : The aim of this bachelor thesis is to examine the implicit aesthetic disposition of seeking to obtain an aristocratic habitus by acquiring furniture and textiles designed by Josef Frank. By applying the Bourdieusian theory of legitimate manners and discourse analysis on newspaper articles, this paper asks whether how the aesthetic disposition and pedantic disposition differ in manners of acquiring his furniture and textiles. LÄS MER

  3. 3. Mechanistic Model Development for a Multi-Enzyme Protein Hydrolysis Process

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Tito Nilsson; [2023]
    Nyckelord :Mechanistic Model; Enzyme; Hydrolysis; Chemical Engineering; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : New food products are constantly put on the market. Today the focus often lies in creating nutritional and sustainable products to reduce the environmental impact of the product in question. One example of this is the approval of the yellow mealworm, Tenebrio Molitor, as a novel food in the European union. LÄS MER

  4. 4. ”Det skulle vara bra för mig men jag orkar inte lägga tid på det” : En kvalitativ intervjustudie om ungdomars perspektiv på mellanmålet

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Kristian Vasilj; Nordström Nichlas; [2023]
    Nyckelord :Mellanmål;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund I vårt dagliga arbete på våra skolor har vi sett att elever många gånger är orkeslösa. Vi människor behöver mat för att överleva och behålla en god hälsa, men maten har också en rad sociala,psykologiska och känslomässiga betydelser. LÄS MER

  5. 5. Production, utilization and implementation of coconut charcoal in rural Mozambique: As a clean cooking fuel and a way to improve economic empowerment of women in Linga Linga

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för energivetenskaper

    Författare :Ina Johnsson; [2023]
    Nyckelord :Mozambique; Health; Charcoal; Coconut; Cooking Fuel; Implementation; Lifeworld; Colonialism; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Luftförorening är ett globalt hälsoproblem och i Moçambique orsakas inomhusluftförorening främst av matlagning över öppen eld. Denna studie undersöker potentialen hos kokosnötskol som en renare bränslekälla för matlagning och som en möjlig inkomstkälla för kvinnor i byn Linga Linga, Moçambique. LÄS MER