Sökning: "grisuppfödning"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade ordet grisuppfödning.

  1. 1. Järnstatus och rutiner för järnsupplementering till svenska smågrisar

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Amanda Bajraszewski; [2020]
    Nyckelord :smågris; järnstatus; järnsupplementering; hemoglobin; järnbristanemi; IDA;

    Sammanfattning : Otillräckligt järnintag hos diande smågrisar resulterar snabbt i järnbrist och vidare järnbristanemi (eng. iron-deficiency anemia, IDA). IDA utgör ett allvarligt hälsoproblem hos våra domesticerade smågrisar, och leder till lägre tillväxt, mindre motståndskraft mot infektiösa sjukdomar och i värsta fall en ökad smågrisdödlighet. LÄS MER

  2. 2. Utrymmeskrav i ekologisk grisproduktion : påverkan av grisnings- och digivningsboxens storlek i förhållande till suggans och smågrisarnas beteende och produktion

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Minna Kulokorpi; [2017]
    Nyckelord :utrymmeskrav; ekologisk grisproduktion; grisnings- och digivningsbox;

    Sammanfattning : Enligt EU:s regler för ekologisk grisproduktion ska grisnings- och digivningsboxar för ekologiska besättningar ska vara minst 7,5 m2. Dock har det uppmärksammats att en del ekologiska besättningar i Sverige inte uppfyller kravet utan grisningsboxar som används i Sverige är enligt praxis 6 m2, byggda enligt de svenska djurskyddsbestämmelserna. LÄS MER

  3. 3. Animaliska livsmedel på schemat : hem- och konsumentkunskap för grundskolans årskurs 7–9

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Ida Brandt; [2017]
    Nyckelord :hem- och konsumentkunskap; animaliska livsmedel; djurhållning; slakt; samhällsfrågor; djurvälfärd; konsumtion; enkät;

    Sammanfattning : En allt mindre andel av Sveriges befolkning är verksam inom jordbrukssektorn. Samtidigt ökar såväl konsumtion som import av kött och flertalet andra livsmedel av animaliskt ursprung. Frågor rörande produktion av animaliska livsmedel engagerar allmänheten och får ofta stort utrymme i media. LÄS MER

  4. 4. Bonden i skolan – granskad ur en faktamässig och pedagogisk synvinkel

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Elin Wejdmark; [2016]
    Nyckelord :Bonden i skolan; elev; inlärning; kunskap; The farmer in school; student; learning; knowledge;

    Sammanfattning : From the late 1800s to late 1900s, the degree of urbanization increased from 15% to 80%. Today, 85 % of Sweden´s population live in cities (Svanström, 2015). As little as 172 700 (Jordbruksverket, 2015a) of Sweden´s total 4 962 000 employed people (SCB, 2015c) work with farming in different contexts. LÄS MER

  5. 5. Preventiva metoder för att minska prevalensen av japansk encefalit hos människa i områden med risodlingar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Författare :Isabel Ljung; [2010]
    Nyckelord :Japansk encefalit; Japanese encephalitis; zoonos; vektorkontroll; risfält; vaccinering; djurhållning;

    Sammanfattning : Japansk encefalit (JE) orsakas av Japansk encefalit virus och är en allvarlig myggburen sjukdom med upp till 50 000 humanfall per år. Kliniskt utvecklad sjukdom har en letalitet på runt 25 % och många som överlever drabbas av svåra neurologiska skador. LÄS MER