Sökning: "hälsopåstående"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet hälsopåstående.

  1. 1. Haltbestämning av flavanoider i hantverksmässigt tillverkad choklad

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Patrik Petersson; [2021]
    Nyckelord :Hälsopåstående; kakao; flavonoider; kakaoflavanoler; coachning; High Performance Liquid Chromatography; HPLC;

    Sammanfattning : Choklad erhålls från kakaobönan som är frukten på kakaoträdet (Theobroma cacao). För att skapa choklad bearbetas kakaobönan vilket påverkar halten av bioaktiva ämnen i produkten. Choklad innehåller flera typer av bioaktiva ämnen där kakaoflavanolerna epikatechin och katechin är de mest framträdande. LÄS MER

  2. 2. Möjligheten att utnyttja de unika hälsoegenskaperna i korn

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Christoffer Perldal; [2018]
    Nyckelord :barley; cereals; health; nutrition; innovation; dietary fibre; food technology; livsmedelsteknologi; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Barley naturally contains high amounts of dietary fibre, however it is not widely used in health promoting purposes. Barley is traditionally used for malting in beer and whisky and it is often overlooked as a candidate for other applications. In this study five barley varieties are evaluated from a technical and a nutritional point of view. LÄS MER

  3. 3. Produktutveckling av nyckelhålsmärkt paj : En sensorisk studie om konsumenters acceptans av framtagen paj och färdigpaj

    M1-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Maria Tladi; Alvin Norrgård; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Förekomsten av övervikt, fetma och dess konsekvenser är ett problem för den globala folkhälsan. Många svenskar äter för mycket mättat fett och salt. Nyckelhålet symboliserar mindre fett, bättre fettkvalitet, mindre salt och socker, samt mer fullkorn och kostfiber. I dagsläget finns ingen nyckelhålsmärkt färdigpaj på marknaden. LÄS MER

  4. 4. Varför konsumerar vi probiotika? : En enkätundersökning om motiv till konsumtion samt vad konsumenter anser om probiotiska produkters pris.

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sofia Johansson; Camilla Lundberg; [2012]
    Nyckelord :Enkätundersökning; motiv till konsumtion av probiotiska produkter;

    Sammanfattning : Bakgrund Probiotika definieras som levande mikroorganismer som när de intas i tillräckliga mängder ger hälsosamma fördelar. Livsmedel med probiotika får bära ett produktspecifikt hälsopåstående, om produkten har visat sig ha en signifikant effekt jämfört med traditionella livsmedel. LÄS MER

  5. 5. ProViva - En studie om hur en mervärdesprodukt förmedlas och uppfattas

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för tjänstevetenskap

    Författare :Sofia Glimvall; Maria Engström; Therese Sjöberg; [2011]
    Nyckelord :proviva; probiotika; functional foods; konsumtion; marknadsföring; lactobacillus plantarum 299v; Social Sciences;

    Sammanfattning : Functional foods är livsmedel som har en vetenskaplig positiv effekt på hälsan. Ett område inom Functional foods är probiotika, levande bakterier som kan påverka tarmens bakterieflora positivt. ProViva är en fruktdryck som innehåller den probiotiska bakterien Lactobacillus Plantarum 299v . LÄS MER