Sökning: "hälsoperspektiv mat"

Hittade 4 uppsatser innehållade orden hälsoperspektiv mat.

  1. 1. Högstadieelevers resonemang kring matvanor

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Stina Nord; Erika Boström; [2023]
    Nyckelord :Upper secondary school students; Eating habits; Högstadieelever; Matvanor;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund Forskning har visat att pojkars och flickors matvanor skiljer sig åt på högstadiet. Riksmaten ungdoms resultat visade att mer än 90% av deltagarna åt mindre än hälften av den rekommenderade mängden frukt och grönsaker. Ungdomar har god kännedom om vad som anses vara hälsosam och ohälsosam mat. LÄS MER

  2. 2. Elevers upplevelser av hur hälsoperspektiv kopplat till MAT tas upp i hem- och konsumentkunskap

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ingargiola Alessandra; Övergaard Pua; [2023]
    Nyckelord :Mat; hälsoperspektiv; ungdomar; hem- och konsumentkunskap; HKK;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING  Bakgrund Hem- och konsumentkunskap (HKK) är ett viktigt skolämne som syftar till att ge elever nödvändiga verktyg för att bli medvetna konsumenter. Livsmedelsverkets nya kostråd innebär att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket, att äta lagom mycket och att röra på sig. LÄS MER

  3. 3. Hälsa på tallriken

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för tjänstevetenskap

    Författare :Elisabeth Holmström; Julia Stövander; [2017]
    Nyckelord :marknadsföring; trender; konsumtion; livsmedel; medvetenhet; Hälsa; Social Sciences;

    Sammanfattning : Hälsa är idag ett hett samtalsämne. Intresset syns inte bara i olika sociala medier utan numera även tydligt i dagligvaruhandelns hyllor bland all vanlig mat. Vad vi handlar, lagar och äter har blivit allt tydligare markörer för vilka vi är och vi vill vara. LÄS MER

  4. 4. Hur ser pedagoger på barn och mat i förskolan?- ett etnografiskt perspektiv / Children and food- Viewed by Pre-shool Pedagogues from an Ethnographic perspective

    Kandidat-uppsats, Malmö högskola/Lärarutbildningen (LUT)

    Författare :Annika Nicklasson; [2006]
    Nyckelord :regler; inflytande; arbetslag; konflikt; mat; hälsa;

    Sammanfattning : På regeringens uppdrag har Livsmedelsverket och Statens Folkhälsoinstitut tagit fram ett underlag till en handlingsplan för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet i befolkningen eftersom det har blivit ett samhällsproblem med fetma och ökad vikt bland barn och vuxna. Syftet med detta arbete är att undersöka och beskriva hur pedagoger ser på barn och mat. LÄS MER