Sökning: "hållbara måltider"
Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade orden hållbara måltider.
1. Food preparedness and the protection of agricultural land among municipalities : A case study in Haninge and Heby municipalities
Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknikSammanfattning : Food provision in times of environmental and social crises has become a hot topic over recent years. The covid-19 pandemic and the Russian war on Ukraine have led to a re-evaluation of Swedish food preparedness. LÄS MER
2. ”Maten måste hamna i magen”- Att komponera hållbara måltider i skolan : En kvalitativ intervjustudie
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Sammanfattning Introduktion Skolmåltiden är en viktig resurs för att främja hållbara matvanor och bidra till en hållbar utveckling. Arbetet med att komponera skolmåltider innefattar aspekter såsom ekonomi, näringsriktighet och klimatavtryck. LÄS MER
3. Vad gör ett hållbarhetsarbete framgångsrikt? : Fallstudie över fem kommuner med ett framgångsrikt arbete med hållbara måltider
Kandidat-uppsats, Linköpings universitet/Tema MiljöförändringSammanfattning : This study is based on results from a qualitative interview study of five municipalities in Sweden that have a successful work with sustainable meals in the municipal school. The aim of the study is to identify what the interviewees and research consider to be success factors for sustainability work. LÄS MER
4. Hållbara skolmåltider : En enkätstudie om hur Sveriges kommuner arbetar med inköp och servering av hållbara livsmedel
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund Cirka 20–30% av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från livsmedelssektorn. I dagsläget serveras två miljoner måltider inom skola och förskola dagligen. Det finns stora möjligheter att reducera växthusgasutsläppen med hjälp av hållbara skolmåltider. LÄS MER
5. Från kaninmat till miljöåtgärd
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Våra matval har stor påverkan på vår hälsa och på miljön som är både positiv och negativ. Vegetarisk mat ger positiva effekter på hälsan genom att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar medan kött ger den motsatta effekten och dessutom orsaker köttproduktion växthusgasutsläpp som är bland de största orsakerna till den negativa klimatpåverkan. LÄS MER