Sökning: "hem- och konsumentkunskap ekonomi"

Visar resultat 11 - 15 av 26 uppsatser innehållade orden hem- och konsumentkunskap ekonomi.

  1. 11. "Vad blir det för mat?" Food literacy som statushöjande begrepp

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Malin Magnusson; Rebecka Stroh; [2017]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Food literacy är ett komplext begrepp med flera dimensioner. Begreppet innebär att ha kunskaper och färdigheter som krävs för att göra aktiva val kring mat men också för att kunna påverka sin hälsa, ekonomi och miljö. Internationellt är home economics det ämne som berör flest aspekter av food literacy. LÄS MER

  2. 12. Snabb mat - Om hälsoperspektivets dilemma i hem- och konsumentkunskapsundervisningen

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Sandra Kristoffersson; [2015-08-10]
    Nyckelord :pedagogik; hälsa; hem- och konsumentkunskap;

    Sammanfattning : Hälsa är ett vitt begrepp och vi informeras ständigt om nya råd beträffande mående. Forskning visar dock att ansvaret för hälsa ligger på den enskilde individen som förväntas sålla i informationsflödet och tolka olika budskap. Vidare visar forskning att det finns ett gap mellan konsumenters intention och handling. LÄS MER

  3. 13. Myten om Väst

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Hanna Axelsson; Helena Danielson; Jennifer Hallberg; [2014-06-26]
    Nyckelord :diskurs; etnisk maktordning; fostran; hegemoni; hem- och konsumentkunskap; intersektionalitet; monokulturell utbildning; läromedel; postkolonialism; värdegrund;

    Sammanfattning : Studien har syftat till att utifrån ett intersektionellt perspektiv analysera läromedlet Hem- och konsumentkunskap åk 7-9 av Sjöholm, Hjalmarsson, Arvidsson, Hedelin & Olofsson (2011). Analysens målsättning har varit att lyfta vilka värden och normer som konstrueras och förmedlas genom läromedlet. LÄS MER

  4. 14. Smör, olja eller margarin?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Katarina Wallin; [2014-06-26]
    Nyckelord :Hem- och konsumentkunskap; lärarroll; matfett; hälsa; ekonomi; miljö;

    Sammanfattning : Debatten om matfett är ständigt aktuell och i stort sett dagligen så matas vi med olika aktörers åsikter om vilket fett som är att föredra. Ska vi äta omättat eller mättat fett? Vilket matfett är det mest hälsosamma? Fokus i denna studie har varit att synliggöra den professionella pedagogens förhållningssätt till matfett och vilka olika strategier som lärare i hem- och konsumentkunskap har använt sig av i sin undervisning relaterat till matfett. LÄS MER

  5. 15. Rektorer och lärare om hållbar utveckling i ämnena trä- och metallslöjd och hem- och konsumentkunskap

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

    Författare :Maria Barnoin; [2014]
    Nyckelord :hållbar utveckling; rektorer om hållbar utveckling; lärare om hållbar utveckling;

    Sammanfattning : Denna studies syfte var att undersöka hur rektorer, trä- och metallslöjdlärare och hem- och konsumentkunskapslärare tar sig an utmaningen ”hållbar utveckling” i skolan och i respektive ämne. För att ta reda på detta har jag utgått från en kvalitativ metodansats där jag intervjuat fyra rektorer och sex lärare i ämnena trä- och metallslöjd och hem- och konsumentkunskap. LÄS MER