Sökning: "humanpatogener"

Hittade 4 uppsatser innehållade ordet humanpatogener.

  1. 1. Återanvändning av avloppsvatten för bevattning inom trädgårdsodling : ur ett mikrobiologiskt perspektiv

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Judy Quach; [2021]
    Nyckelord :bevattning; bladgrönsaker; folkhälsa; humanpatogener; hållbar vattenförbrukning; kontaminering; livsmedelssäkerhet; mikrobiella faror; råa grönsaker; rå-kost; contamination; food safety; human enteric pathogens; irrigation; leafy vegetables; microbial hazards; public health; raw-eating vegetables; raw food diet; sustainable water management;

    Sammanfattning : Jordbrukssektorn kommer fortsatt att vara den största globala vattenförbrukaren under kommande decennier. Oundvikliga klimatförändringar leder samtidigt till begränsad tillgång på sötvatten runt omkring i världen, vilket är en av de största drivkrafterna till jakten på mer okonventionella vattenkällor. LÄS MER

  2. 2. Grönkompost som krukodlingssubstrat : Vilka organiska biprodukter tillgängliga i Sverige kan tillsammans med grönkompost bilda ett krukodlingssubstrat utifrån de krav som ställs?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Stefan Hålam; [2015]
    Nyckelord :grönkompost; krukodling; containerodling; odlingssubstrat; torversättning; restprodukt; biprodukt;

    Sammanfattning : Grönkompost, en organisk produkt bestående av park- och trädgårdsrester kan användas som jordförbättring. I denna litteraturstudie undersöktes om grönkomposten också kunde användas som komponent i ett krukodlingssubstrat. LÄS MER

  3. 3. Mjölkproduktion – kvalitetssäkring från gård till mejeri samt möjliga risker för konsumenten

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Sanna Lindberg; [2013]
    Nyckelord :mjölk; kvalitetssäkring; HACCP; humanpatogener; värmeresistenta bakterier; psykrotrofa bakterier;

    Sammanfattning : Kvalitetssäkringssystem används i livsmedelsproduktionen för att identifiera och kontrollera de potentiella faror som kan påverka slutproduktens kvalité och säker-het. I produktionen av pastöriserad dryckesmjölk är Hazard Analysis Critical Con-trol Point (HACCP) ett väl etablerat redskap som används för att eliminera de mi-krobiella, kemiska och fysikaliska risker som kan drabba mjölk. LÄS MER

  4. 4. Smittämnen i avloppsvatten från sjukhus : en teoretisk jämförelse med samhället iövrigt utifrån Socialstyrelsens allmänna rådSOSFS 1989:39

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Microbiology

    Författare :Kristina Hammarström; [2010]
    Nyckelord :Avloppsvatten; Desinficering; Humanpatogener; Kommunala avloppsreningssystem; Lagstiftning; Sjukhus;

    Sammanfattning : Det finns ett hundratal patogena (sjukdomsframkallande) organismer som potentiellt kan spridas viaavloppsvatten. Bland dessa är det framför allt patogena organismer som infekterar mag-tarmkanalensom är av störst betydelse, eftersom de ofta utsöndras i stora mängder i avföringen och hamnar iavloppsvattnet. LÄS MER