Sökning: "hur mjölk blir till"

Visar resultat 1 - 5 av 61 uppsatser innehållade orden hur mjölk blir till.

  1. 1. Äggstockscystor hos mjölkkor : en jämförelse av den kliniska bilden, förekomst, och diagnostiken idag mot för 10–20 år sedan

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Julia Nygårds; [2024]
    Nyckelord :follikelcysta; fruktsamhetstörning; fertilitet; riskfaktorer;

    Sammanfattning : Äggstockscystor är en vanlig anledning till nedsatt fruktsamhet hos mjölkkor. Tillståndet uppstår till följd av en utebliven ägglossning där follikeln fortsätter att växa och blir kvarstående i äggstocken. Cystorna gör korna infertila under tiden som de finns kvar i äggstocken och kan därmed förlänga kalvningsintervallet. LÄS MER

  2. 2. Kartläggning av krisberedskapen på nötkreatursgårdar i Uppland : en intervjustudie av lantbrukares uppfattningar om sårbarheter och styrkor i beredskapen på mjölk- och köttgårdar

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Christine Dahl; [2024]
    Nyckelord :nötkreatur; ko; mjölkko; kris; krisberedskap; beredskap; beredskapsplan; lantbrukare; resiliens;

    Sammanfattning : Primärproduktionen, där animalieproduktion är en del, behöver kunna fortgå trots störningar så som mer extrema väderförhållanden med långdragen torka eller kraftiga skyfall, större sjukdomsutbrott eller i värsta fall väpnad konflikt. Idisslare har en viktig roll i vår livsmedelsförsörjning men i dagsläget vet vi väldigt lite om hur den enskilda gården skulle påverkas vid olika samhällsstörningar. LÄS MER

  3. 3. Ett glas greenwashing : En undersökning av hållbarhetskommunikation på mjölkförpackningar

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-)

    Författare :Ella Wiles; [2023]
    Nyckelord :Förpackningsdesign; hållbarhetskommunikation; visuell kommunikation; grafisk design; greenwashing; mjölkförpackningar;

    Sammanfattning : I takt med att miljömedvetenhet ökar vänder sig fler och fler konsumenter till hållbara alternativ i vardagen, inklusive de livsmedel de konsumerar. De förlitar sig på tydlig och god hållbarhetskommunikation för att kunna göra de bästa valen de kan för sig själva och för planeten. LÄS MER

  4. 4. Bonderevolt eller överlevnadskreativitet : en studie om mjölkproducenters resa till egen förädling av gårdens mjölk

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Lisa Valleräng; [2023]
    Nyckelord :gårdsmejeri; förädling; mjölkgård; globala livsmedelssystem; lokala livsmedelssystem; berättande; värdeskapande; relationsmat;

    Sammanfattning : I denna uppsats undersöks mjölkgårdar som investerat i och utvecklat förädling av gårdarnas egen mjölk. Fyra mjölkgårdar har besökts och där har jag genomfört djupgående intervjuer och observationer i två dagar på vardera gård. LÄS MER

  5. 5. Gräs blir till mjölk : Ett experiment om elevers förståelse av naturvetenskapliga fenomen

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Wafaa Harmouche; [2023]
    Nyckelord :Photosynthesis; Grass turns into milk; ruminant animals; critical aspects; learning object; scientific processes; Fotosyntes; gräs omvandlas till mjölk; idisslande djur; kritiska aspekter; lärandeobjekt; naturvetenskapliga processer;

    Sammanfattning : Syftet med denna studie var att utforska hur elever i årskurs 5 utvecklar naturvetenskapliga kunskaper om hur gräs omvandlas till mjölk, där särskilt fokus läggs på sambandet mellan fotosyntes och idisslande djurs matspjälkningssystem. Studiens frågeställningar var följande: Vilka naturvetenskapliga kritiska aspekter behöver elever i årskurs 5 få möjlighet att urskilja för att förstå hur gräs kan omvandlas till mjölk. LÄS MER