Sökning: "husmanskost"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet husmanskost.

  1. 1. Hållbar skolmat som accepteras, uppskattas och äts - önsketänkande eller en möjlighet

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Sebastian Tilmanis; [2023]
    Nyckelord :food choice; school meals; municipality; adolescents; sustainability; TPB; matval; skolmåltider; kommun; ungdomar; hållbarhet; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : This study examines the perception and acceptance of the Swedish tax paid school meals, its sustainability aspects and what factors that affect the students in their food choices in the municipality of Ängelholm from a student perspective. The guidelines for school meals in Sweden is for it to be healthy but in recent years also more sustainable. LÄS MER

  2. 2. Mannens kärleksrelation till köttkulturen : En kritisk diskursanalys av matprogram ur ett genusperspektiv

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap

    Författare :Maria Lennehag; [2022]
    Nyckelord :gender; masculinity; diet; cooking shows; genus; maskulinitet; kost; matprogram;

    Sammanfattning : Purpose: The purpose of this essay has been to investigate how two male chefs: Per Morberg and Gustav Johansson, use cooking as an expression of their masculinity with a focus on how masculinity is portrayed in relation to meat-based and vegan diets. Research questions: – How do Morberg and Johansson present their masculinity in relation to the food that is cooked? In the form of cuisine, words and body language. LÄS MER

  3. 3. Hälsa för förskolans yngsta : En kvalitativ intervjustudie om hur pedagoger ser på fysisk hälsa, kost och rörelse för barn i åldrarna 1-2 år

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå,

    Författare :Emelia Axelsson; [2021]
    Nyckelord :Activity; Diet; Physical health; Preschool; Preschool educator; Fysisk hälsa; Förskola; Kost; Pedagoger; Rörelse;

    Sammanfattning : Syftet med denna studie var att undersöka hur förskollärare och barnskötare ser på fysisk hälsa, kost och rörelse för 1-2 åringar i förskolan. Åtta pedagoger intervjuades kring dessa ämnen genom semistrukturerade kvalitativa intervjuer. Kvalitativ innehållsanalys användes som analysmetod. LÄS MER

  4. 4. "P.S. allt är bra som det är, har inget speciellt att klaga på” : - en kvantitativ studie om matlådor för äldre personer i ordinärt boende

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Josefin Eliasson; Maria Lagerqvist; Jeanette Pettersson; [2017]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Undernäring är ett problem inom äldreomsorgen och den största delen av de satsningar som görs sker inom de särskilda boendeformerna samtidigt som allt fler äldre bor kvar hemma. Uppmärksamhet behöver i större omfattning även riktas till måltider hos de äldre i ordinärt boende. LÄS MER

  5. 5. Finns det svenskt kaffe på hotellet?

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö högskola/Lärarutbildningen (LUT)

    Författare :Jennie Malmquist; [2013]
    Nyckelord :husmanskost; svenskhet; kulturanalys; identitet; kokbok;

    Sammanfattning : Uppsatsens syfte är att, med hjälp av teorier om symboliskt kapital och om identitet, finna svaret på hur, och om, husmanskosten och begreppet husmanskost förändrats med tiden och hur det konstrueras en kvalitetsstämpel i begreppet utifrån idéer om det ”svenska” och det ”genuina”. Den har även som syfte att diskutera matens betydelse för kulturarv, identitetstillhörighet och svenskhet. LÄS MER