Sökning: "inköp närproducerat"

Hittade 5 uppsatser innehållade orden inköp närproducerat.

  1. 1. Lokal och hållbar mat i skånska kommuner - Strävan efter närproducerat och relationen till andra hållbarhetsmål

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Maria Stjerndahl; [2023]
    Nyckelord :food; sustainability; public procurement; local food; sustainable food; municipality; food policy; Sweden; Skåne; närproducerad mat; lokal mat; hållbar mat; offentlig upphandling; hållbarhetsmål; kommunala måltider; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Food production is a major driver of climate change and environmental degradation. There is a political will to use public procurement as a strategic tool to promote more sustainable practices in the food industry. There are many aspects of sustainable food consumption, and one aspect that is getting increased attention is locally produced food. LÄS MER

  2. 2. Fårkött i det offentliga köket

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Malin Nilsson; Joakim Lenander; [2022]
    Nyckelord :Fårkött; offentliga kök; hållbarhet; livsmedelsteknik; food technology; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Syftet med detta arbete är att se om det är möjligt att servera fårkött i de offentliga köken och vilka vinster det kan ge. Årligen inhandlas livsmedel för cirka 10 miljarder kronor till de offentliga köken. LÄS MER

  3. 3. Hållbara skolmåltider : En enkätstudie om hur Sveriges kommuner arbetar med inköp och servering av hållbara livsmedel

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sofia Karlsson Göransson; Johanna Sandström; [2021]
    Nyckelord :Kvantitativ studie; Sverige; Kommuner; Skolmat; Hållbarhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Cirka 20–30% av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från livsmedelssektorn. I dagsläget serveras två miljoner måltider inom skola och förskola dagligen. Det finns stora möjligheter att reducera växthusgasutsläppen med hjälp av hållbara skolmåltider. LÄS MER

  4. 4. Locally produced pork – Västra Götaland

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Madeleine Johansson; [2015]
    Nyckelord :locally produced; pork; pig producers; consumers; future;

    Sammanfattning : The interest for locally produced food has increased the last couple of years, and some consumers have a willingness to pay a premium for niche products like locally produced food. At the same time it seems like the Swedish pig production are in a negative development period. LÄS MER

  5. 5. Konsumenters föreställningar om ekologiskt och närproducerat - En fallstudie om motiv till köp av Björröds ekoägg

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi; Göteborgs universitet Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi

    Författare :Nina Tiimonen; [2011-06-16]
    Nyckelord :ekologiskt; närproducerat;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Den globala industrialiserade produktionen av livsmedel inom lantbruket har på senare tid börjat ifrågasättas av såväl producenter som konsumenter i fråga om miljöhänsyn, djurhälsa och livsmedlens säkerhet och kvalitet. Detta ifrågasättande har lett till diskussion om utvecklingen av alternativa livsmedelsnätverk samt fördelar och nackdelar med en återgång till en mer lokal livsmedelsförsörjning med det ekologiska lantbruket som ett av miljöskäl idealisk form. LÄS MER