Sökning: "järn kost"
Visar resultat 1 - 5 av 23 uppsatser innehållade orden järn kost.
1. En kvantitativ analys av matkassemåltiders näringsinnehål
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Antalet vegetarianer ökar i Sverige vilket bidrar till en ökad risk för brister av vissa näringsämnen. I resten av befolkningen finns det andra risker och våra matvanor når inte upp till de rekommendationer som finns. LÄS MER
2. How antinutrients found in legumes and legume-based products affect the bioavailability of nutrients
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : As a plant-based diet has been more advocated for various reasons, legumes have become an important pillar in such a diet. Brown beans, yellow peas, green peas and fava beans are the dominating grain legumes grown in Sweden are a natural source of proteins, vitamins and minerals. LÄS MER
3. Recombinant Expression of Novel Wild Type Oat Hemoglobins in Escherichia Coli
Master-uppsats, Lunds universitet/Tillämpad biokemi; Lunds universitet/BeräkningskemiSammanfattning : Hemoglobin is a protein transporting oxygen through our bloodstreams and is as such essential for aerobic life. Hemoglobins also exist in plants, with a wide variety of functions other than oxygen transport. LÄS MER
4. Användning av kosttillskott hos elitidrottare
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund Kosttillskott är vanligt förekommande på alla idrottsliga nivåer. Det verkar inte finnas något tydligt behov av kosttillskott för idrottare. Däremot kan det vara lämpligt vid högintensiv träning under lång period eller vid brist på näringsämnen. LÄS MER
5. En jämförande studie av järninnehåll i vegetarisk skolmat och blandkost för barn i ålder tio till tolv år
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Näringsriktig och gratis skolmat är lagstadgad i Sverige. Den ska utgöra 30 procent av dagligt intag. För barn mellan tio och tolv år innebär det att skolmaten ska innehålla 3,3 mg järn per dag. Järn är viktigt för tillväxt, hjärnans utveckling och inför pubertet. LÄS MER