Sökning: "juverhälsa"

Visar resultat 11 - 15 av 65 uppsatser innehållade ordet juverhälsa.

  1. 11. Gödselfibers för- och nackdelar för kornas hälsa

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Ellen Torstensson; Emelie Persson; [2020]
    Nyckelord :gödselfiber; green bedding; RMS; fibergödsel; fiberströ; gödsel; strömaterial; djupströbädd; liggbås; teknik; djurhälsa;

    Sammanfattning : Att välja rätt strömaterial till mjölkproduktionen är aldrig lätt. Det finns både för och nackdelar med alla typer av strömaterial. Många lantbrukare i Sverige har hälsa och välmående i fokus då det gäller liggkomfort och minskning av skador hos kor. Gödselfiber är ett relativt nytt material som kommit på marknaden. LÄS MER

  2. 12. Hasskador hos svenska mjölkkor : Förekomst i sju besättningar under ett års tid

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Tove Svanberg; [2020]
    Nyckelord :Mjölkkor; Hasskador;

    Sammanfattning : Hasskador, i form av håravfall, krustor, sår och svullnader är vanligt förekommande hos mjölkkor, i Sverige och i världen. Hasskador orsakas av upprepat trauma, tryck och friktion mot hasen och utvecklingen av skadorna beskrivs ofta som en progressiv process, som börjar med håravfall och inflammation och där skadan kan utvecklas till krustor, öppna sår och kraftig svullnad. LÄS MER

  3. 13. Prioritering av åtgärder för förbättrad juverhälsa i automatiska mjölkningssystem

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Elna Laxmar; [2019]
    Nyckelord :automatiska mjölkningssystem; somatiskt celltal; juverhälsa; förebyggande;

    Sammanfattning : Svensk mjölkproduktion har under de senaste 30 åren genomgått stora strukturförändringar. Allt fler gårdar väljer att ställa om från uppbundna system till lösdrifter med ökad mekanisering och automatisering. 40% av svenska mjölkkor kopplade till Växa Sveriges program kokontrollen mjölkas numera i automatiska mjölkningssystem (AMS). LÄS MER

  4. 14. Risker och fördelar för juverhälsan vid kombinerad digivning och mjölkning

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Hugo Muhrbeck; [2019]
    Nyckelord :mjölkko; djurhälsa; djurvälfärd; mjölk; mjölkkvalitet;

    Sammanfattning : Intresset för en mer naturlig djurhållning ökar både hos konsumenter och mjölkbönder i Sverige och Europa. För att öka djurens möjlighet till ett mer naturligt liv kan man låta kalven gå med mamman under hela eller delar av mjölkutfodringstiden. LÄS MER

  5. 15. Inventering av uppfödningssystem som tillåter ko-kalvkontakt i svenska mjölkbesättningar

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Karin Jonsson; [2019]
    Nyckelord :Kalv; uppfödningssystem; ko-kalvkontakt;

    Sammanfattning : Historiskt sett har kalven varit av liten ekonomisk betydelse inom mjölkproduktionen i Sverige och har tillåtits att dia endast en kortare tid efter födseln, för att därefter skiljas från kon. En viktig bidragande anledning till detta är troligtvis att kalvar som fått gå några dygn tillsammans med kon uppvisar fler stressrelaterade beteenden vid separationen än kalvar som separeras från kon direkt efter födseln. LÄS MER