Sökning: "köttsubstitut"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet köttsubstitut.

  1. 1. Phytic acid in faba bean : the effect of pH, soaking time and heat-treatment to reduce the phytic acid content offaba bean

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Rebecka Sterner; [2022]
    Nyckelord :Plant-based food; Vicia faba; phytic acid; soaking treatment; anion-exchange chromatography; colorimetric method;

    Sammanfattning : To feed a globally growing population, a challenging shift in the usage of today’s food system is required. This includes a shift towards more sustainable human diets, with increased levels of protein from plant-based sources. Faba bean (Vicia faba L. LÄS MER

  2. 2. Extraktion av proteiner från olika råvaror för humankonsumtion

    M1-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Vilma Smedberg; [2020]
    Nyckelord :proteinextraktion; alkalisk extraktion; protein; isolat; mjölmask; filamentös svamp; mykoprotein; solubilisering; avfettat mjöl; quinoa; ärta; isoelektrisk punkt; dispergera och supernatant;

    Sammanfattning : Som följd av dagens ökning i global befolkning och köttproduktion är alternativa hållbara köttsubstitut mycket eftertraktat. Som basal råvara kan växter eller mikrobiella produkter utnyttjas för proteinrika hållbara livsmedelsprodukter. LÄS MER

  3. 3. En utredning av Nyckelhålet med fokus på miljömässig hållbarhet : ger kriterierna vägledning för Livsmedelsverkets kostråd ”ät grönare”?

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Elsa Ramberg; [2019]
    Nyckelord :Nyckelhålet; miljömässig hållbarhet; hälsa; Vegetabiliska alternativ till kött och mejeri; SLVFS 2015:1;

    Sammanfattning : Diskussionen om klimat och miljö tar allt större plats i vår vardag och under de senaste åren har livsmedelsproduktionens koppling till dessa ämnen uppmärksammats. Medvetenheten om vilka livsmedel som är miljömässigt hållbara ökar och mycket forskning tyder på att livsmedel baserade på vegetabiliska råvaror har lägre klimatpåverkan i koldioxidutsläpp såväl som vattenanvändning och landanvändning än animaliska livsmedel. LÄS MER

  4. 4. Texture analysis of a fungal fermented product as a meat substitute

    M1-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Julia Börjesson; Kerstin Meddings; [2019]
    Nyckelord :Neurospora intermedia; Rhizopus oryzae; fermenterat köttsubstitut; texturanalys;

    Sammanfattning : Jordens befolkning förväntas ha överstigit 9 miljarder till 2050, vilket leder till en ökning av matbehov med 70%. Ungefär en tredjedel av all producerad mat slängs idag, speciellt grönsaker, bröd och annan mat med kort hållbarhetsdatum. LÄS MER

  5. 5. Soja som foder eller mat - vad är bäst för klimatet? En jämförande studie mellan nötkött och köttsubstitut från soja.

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för biologi och miljö (BOM)

    Författare :Susanne Meritähti; [2018]
    Nyckelord :Soja; nötköttsproduktion; köttsubstitut; litteraturstudie; jämförande studie;

    Sammanfattning : En stor negativ påverkan på miljön kommer från livsmedelsproduktionen vilket våra val av proteinkällor har en stor del i. Konsumtionen av kött i världen blir bara större och större och det är en bidragande faktor till att vi lever på resurser utöver jordens kapacitet. LÄS MER