Sökning: "kemi halter"

Visar resultat 1 - 5 av 29 uppsatser innehållade orden kemi halter.

  1. 1. Echinacea purpurea vid symtomlindring av akuta luftvägsinfektioner : Har Echinaforce® och extrakt av Echinacea purpurea effekt vid behandling av hosta och feber under influensa A?

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Amina Smrkovic; [2023]
    Nyckelord :Echinacea purpurea; influensa;

    Sammanfattning : Bakgrund Influensa är en akut respiratorisk infektion som orsakas av ett negativt RNA-virus. Insjuknade i influensa sker ofta under vintertid. Influensa finns i fyra olika typer, A-D. A är den vanligaste sorten under influensasäsong och påverkar både människor och djur, medan D påverkar främst grisar och nötkreatur. LÄS MER

  2. 2. Kopplingen mellan cirkulerande ACE2 och prognos för covid-19-patienter

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Edit Paul; [2023]
    Nyckelord :SARS-CoV-2; Covid-19; Soluble angiotensin converting enzyme 2; sACE2; Angiotensin converting enzyme 2; ACE2; Severity; Prognosis; Patient acuity;

    Sammanfattning : Viruset SARS-CoV-2 binder till det membranbundna enzymet angiotensinkonvertas 2 (ACE2). ACE2 är även en del av Renin-Angiotensin-Aldosteron-systemet (RAAS) och Kallikrein-Kinin-systemet (KKS). Den enzymatiska delen av ACE2 klyvs från cellmembranet vid inbindningen av viruset eller genom enzymet ADAM17 och bildar då cirkulerande ACE2 (sACE2). LÄS MER

  3. 3. Determining caffeine and 3-caffeoylquinic acid content in artisanal processed specialty coffee varieties with different roasting grades, origins, and brewing methods

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Oliver Mihajlovic; [2023]
    Nyckelord :kaffeanalys; koffein; klorogensyra; HPLC; analytisk kemi;

    Sammanfattning : Coffee is one of the most consumed beverages in the world, with about 10 million tons of coffee consumed in 2021. There are a lot of steps between the coffee tree and served beverage, as there are several processing methods each contributing to differences in fragrance, aroma, and acidity. LÄS MER

  4. 4. Separation och återvinning av kaliumklorid från flygaska

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, KTH/Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

    Författare :Marcus Välimäki; [2023]
    Nyckelord :kaliumklorid; flygaska; separation; återvinning;

    Sammanfattning : Avfallsförbränning har länge varit en av de viktigaste processerna i ett fungerande samhälle. Utöver en volymminskning, erhålls värmeenergi, bottenaska, flygaska och rökgaser vid förbränningsprocessen. LÄS MER

  5. 5. Validering av en fluoridelektrod

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, KTH/Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

    Författare :Nicolas Martinet; [2022]
    Nyckelord :ISE; fluorid; validering;

    Sammanfattning : Målet med projektet var att validera en jonselektiv fluoridelektrod för att säkerställa att instrumentets prestanda har för tillämpningen godtagbart mätområde, precision och riktighet. Parametrar som mellanliggande precision, repeterbarheten och LOD (Limit of detection) och LOR (Limit of reporting) har beräknats. LÄS MER