Sökning: "klorofyll"

Visar resultat 11 - 15 av 23 uppsatser innehållade ordet klorofyll.

  1. 11. Mat från naturen eller laboratorium : färgämnen från naturligt odlade trädgårdsprodukter och deras syntetiskt framställda motsvarigheter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Linnea Kantis; [2020]
    Nyckelord :färgämnen; livsmedelstillsats; E-nummer; odling; trädgårdsgrödor; karotenoid; klorofyll; antocyan; betanin; azofärg;

    Sammanfattning : Livsmedelstillsatser har använts i mat under lång tid och är vanliga i den mat vi konsumerar än idag. Det finns ett gediget regelverk kring livsmedelstillsatser och en livsmedelstillsats får inte användas utan att bli godkänd och klassad som säker av Efsa, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. LÄS MER

  2. 12. Analysis of chlorophyll synthesis mutants xantha-m and xantha-j of Hordeum vulgare L.

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Examensarbeten i molekylärbiologi

    Författare :Fredrik Klinghammer; [2020]
    Nyckelord :Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : The xantha phenotype of barley is observable as a yellow plant and caused by an inability to correctly synthesize chlorophyll. Chlorophyll is a tetrapyrrolic pigment containing magnesium, and is integral for photosynthesis in plants. LÄS MER

  3. 13. Hur påverkas kransalgen Chara globularis, vattengråsugga, Asellus aquaticus och påväxtalger av kalkning i en eutrof sjö?

    Kandidat-uppsats, Linköpings universitet/Biologi

    Författare :Hanna Forsman; [2018]
    Nyckelord :Benthic invertebrates; Eutrophication; Liming; Mesocosm study; Periphyton; Shallow lakes; Submerged vegetation;

    Sammanfattning : Grunda, näringsrika sjöar förekommer i två stadier: antingen ett med grumligt vatten och hög biomassa av växtplankton, eller ett med klart vatten och riklig undervattensvegetation. Det klara stadiet är eftersträvansvärt eftersom det skapar goda förutsättningar för en rad ekosystemtjänster, inklusive vattenkvalitet, rekreation och förutsättningar för biodiversitet. LÄS MER

  4. 14. Bestämning av optimal skördetidpunkt och lagringspotential för äpple med DA-meter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Sarah Eneqvist Staflin; [2017]
    Nyckelord :äpple; optimal skördetidpunkt; mognadsindex; DA-meter; fruktkvalitet; lagringssjukdom;

    Sammanfattning : För att kunna tillgodose marknadens och konsumenternas krav på högkvalitativ frukt krävs en långsiktig strategi för hantering av frukt vid och efter skörd. Därför har en ny metod tagits fram som på ett exakt och icke-destruktivt sätt bestämmer optimal skördetidpunkt och lagringsduglighet. LÄS MER

  5. 15. Nutrient limitation for coastal areas and estuaries in the Baltic Sea : Applying linear regression analysis and TN/TP ratio to determine the limiting nutrient

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för ekologi och genetik

    Författare :Magnus Persson; [2017]
    Nyckelord :Eutrophication; limiting nutrient; TP; TN; the Baltic Sea; coastal areas; mass-balance calculations; TN TP ratio; Redfield ratio; linear regression analysis; Eutrofiering; begränsande näringsämne; TP; TN; Östersjön; kustområden; linjär regressionsanalys; TN TP kvot; Redfield kvot; massbalansberäkningar;

    Sammanfattning : The purpose of this study was to determine the limiting nutrient in a set of coastal areas and estuaries in the Baltic Sea. Although the subject as been studied for several decades, no clear consensus has been reached in the scientific community as to whether primary production is limited by phosphorus or nitrogen. LÄS MER