Sökning: "ko"

Visar resultat 1 - 5 av 234 uppsatser innehållade ordet ko.

  1. 1. ”Jag tycker det är skönt att kunna se en ko i ögonen.” En studie om Value Belief Norm-teorins applicerbarhet på veganism

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Statsvetenskapliga institutionen

    Författare :Petra Fogelholm; [2019-01-24]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Med utgångspunkt i att befintlig forskning säger att konsumtionen av animalier måste minska för att tvågradersmålet ska uppnås har beteendet veganism i den här studien undersökts med hjälp av Value Belief Norm-teorin (VBN-teorin). Beteendet definieras som att äta en helt animaliefri kost, då detta är den kost som har störst potential att minska utsläpp av växthusgaser. LÄS MER

  2. 2. Våm-pH hos mjölkkor : jämförelse av mättekniker och pH-förändring i samband med foderintag

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Veronica Furenbäck; [2019]
    Nyckelord :nätmagens pH; våmacidos; SARA; LRCpH; eBolus; buffring; salivflödeshastighet; tuggaktivitet; idissling; peNDF; partikellängd; sortering;

    Sammanfattning : Våmmens pH hos mjölkkor varierar under dygnet och mikroberna i våmmen behöver ett pH mellan 6-6,5 för att fungera optimalt. Normalt hålls våm-pH stabilt genom att kon absorberar flyktiga fettsyror (VFA) till blodet och den viktigaste mekanismen är saliven vilket har en buffringsförmåga då den innehåller bikarbonat och vätefosfatjoner. LÄS MER

  3. 3. Kejsarsnitt på nötkreatur och får i Sverige

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Ida Borg; [2019]
    Nyckelord :Dystoki; Kejsarsnitt; Nötkreatur; Ko; Tacka;

    Sammanfattning : Vid dystoki är kejsarsnitt en behandlingsmetod som är användbar och i en del länder utförs ingreppet rutinmässigt. I ett examensarbete som publicerades 2010 av Jenny Eriksson studerades indikation, frekvens och utförande av kejsarsnitt på nötkreatur i Sverige år 2008. Denna information saknades när det gäller djurslaget får. LÄS MER

  4. 4. Prioritering av åtgärder för förbättrad juverhälsa i automatiska mjölkningssystem

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Elna Laxmar; [2019]
    Nyckelord :automatiska mjölkningssystem; somatiskt celltal; juverhälsa; förebyggande;

    Sammanfattning : Svensk mjölkproduktion har under de senaste 30 åren genomgått stora strukturförändringar. Allt fler gårdar väljer att ställa om från uppbundna system till lösdrifter med ökad mekanisering och automatisering. 40% av svenska mjölkkor kopplade till Växa Sveriges program kokontrollen mjölkas numera i automatiska mjölkningssystem (AMS). LÄS MER

  5. 5. Risker och fördelar för juverhälsan vid kombinerad digivning och mjölkning

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Hugo Muhrbeck; [2019]
    Nyckelord :mjölkko; djurhälsa; djurvälfärd; mjölk; mjölkkvalitet;

    Sammanfattning : Intresset för en mer naturlig djurhållning ökar både hos konsumenter och mjölkbönder i Sverige och Europa. För att öka djurens möjlighet till ett mer naturligt liv kan man låta kalven gå med mamman under hela eller delar av mjölkutfodringstiden. LÄS MER