Sökning: "kolhydrater"

Visar resultat 1 - 5 av 229 uppsatser innehållade ordet kolhydrater.

  1. 1. Bör kolhydratintag begränsas vid polycystiskt ovariesyndrom? Effekten av en kalorirestriktiv lågkolhydratskost på vikt, midjeomfång och testosteron hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom och övervikt.- En systematisk översikt

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Julia Arnborger; Amanda Järnvall; [2024-02-20]
    Nyckelord :PCOS; Lågkolhydratkost; RCT; Low carbohydrate diet;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med den här översiktsartikeln är att studera litteraturen som finns kring effekten av en energirestriktiv lågkolhydratkost på vikt, midjeomfång och testosteronnivåer hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och övervikt jämfört med en energirestriktiv kontrollkost. Metod: Studier inkluderade i denna översikt skulle undersökte kvinnor mellan 16-45 år diagnostiserade med PCOS enligt Rotterdam-kriterierna. LÄS MER

  2. 2. Förekommer förändringar i vätskebalansen hos hästar med EMS vid korttidsbehandling med en SGLT2-hämmare?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Agnes Alm; [2024]
    Nyckelord :IInsulindysreglering ID ; kanagliflozin; hematokrit; totalprotein; osmolalitet;

    Sammanfattning : Ekvint metabolt syndrom (EMS) är ett sjukdomskomplex innefattande flertalet riskfaktorer för att utveckla endokrinologisk fång. Främst innebär EMS insulindysreglering (ID), vilket yttrar sig som hyperinsulinemi (onormalt höga koncentrationer av insulin i blodet). LÄS MER

  3. 3. God hjärnhälsa börjar i magen! : Litteraturöversikt av kostens effekt och olika livsmedels påverkan på hjärnhälsa hos friska vuxna individer i åldern 50 år och uppåt

    Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Karolina Kowalska; Kerstin Borg; [2023]
    Nyckelord :adults; brain health; cognition; diet; health promotion; nutrition; diet; hjärnhälsa; hälsopromotion; kognition; kost; vuxna;

    Sammanfattning : Bakgrund: Tidigare studier visar på att en hälsosam kost kan kopplas till kognitiv funktion, såsom minne och andra mentala funktioner i hjärnan. Människan behöver regelbundet intag av näringsämnen och vid ett balanserat intag av kolhydrater, fett och protein kan hjärnan och kroppen uppnå optimal funktion. LÄS MER

  4. 4. Recovery of Dialcohol Cellulose using Micro- and Ultrafiltration Processes

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Lina Näslund; Gabriella Petersson; [2023]
    Nyckelord :Membrane filtration; Ultrafiltration; Microfiltration; Dialcohol cellulose; DAC; Bioplastics; Chemical engineering; Process design; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : The waste management and production of plastic play a concerning part in global warming and continues to have a negative effect on the environment. A promising strategy to address this challenge is to develop new sustainable materials, to replace current fossil-based plastics. LÄS MER

  5. 5. Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Grönroos; Maya Salmikivi; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. LÄS MER